Într-un anumit loc, la aproximativ patru kilometri de oraşul Baia de Aramă, mai cu seamă la Ponoare, judeţul Mehedinţi, se află una dintre cele mai frumoase lucrări ale Domnului — Pădurea de liliac—, dăruită parcă omului pentru a-i stăvili lăcomia pentru miracole şi pentru a-l face conştient de frumuseţea şi, deopotrivă, de eleganța pe care natura le poate îmbrăca în timpul primăverii.

Pe nu mai puţin de 20 de hectare, se întinde o rezervaţie de-a dreptul magnifică, în nuanţe de alb, verde şi violet, un monument al naturii, conservat cu stoicism, atât de autorităţile competente, cât şi de clima perfectă, blândă, am putea spune chiar, cu influenţe submediteraneene.

Pădurea de liliac de la Ponoare pare să fie destinaţia de vacanţă din România care renaşte în fiecare lună mai, ocrotită fiind de crestele impozante ale Mehedințiului.

Însă această rezervaţie nu este doar atât: la Ponoare, veţi avea ocazia să admiraţi şi laleaua neagră, o specie de floare foarte rar întâlnită, putându-vă relaxa, totodată, prin împrejurimi.

Şi atunci când doar o luminiţă palidă va mai răzbate dinspre cer, înainte de căderea nopţii, Pădurea de liliac de la Ponoare va împrăştia un înnebunitor miros, un parfum pe care în nicio parte a oraşului dumneavoastră nu îl veţi gasi— dacă vreţi, o combinaţie puternică între mirosul de liliac şi frăgezimea naturii de la începutul primăverii, intensificată de aerul curat.

Aşa că trebuie să vă rezervaţi cel puţin o zi din prima parte a lunii mai, pentru a merge la Pădurea de liliac de la Ponoare, mai ales că, în această perioadă minunată a anului, în satul din judeţul Mehedinţi, se organizează Sărbătoarea liliacului, ce se ţine încă din anul 1965; să nu uităm totuşi că, pe lângă Pădurea de liliac, în satul Ponoare, mai puteţi vizita şi Moara de lemn, un adevărat giuvaier românesc de arhitectură tradiţională, Peştera Ponoarele şi, desigur, Podul lui Dumnezeu, o arcadă de-a dreptul impresionantă.

Localitatea Ponoare se află în nordul judeţului Mehedinţi, la o distanţă de aproximativ 65 kilometri de Drobeta- Turnu Severin, respectiv la 45 kilometri de Târgu Jiu.

Pe lângă valoarea estetică, Pădurea de Liliac de la Ponoare are și o semnificație ecologică și culturală profundă. Este un habitat important pentru diverse specii de faună și floră, iar localnicii și vizitatorii sunt adesea inspirați de armonia și liniștea pe care le oferă acest spațiu natural.

Pentru cei interesați de fotografie, de studiul plantelor sau simplu de plimbări relaxante în natură, Pădurea de Liliac oferă un cadru ideal. Traseele bine întreținute permit explorarea ușoară a zonei, fiecare pas dezvăluind noi perspective asupra acestui peisaj idilic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.