Palatul Vulturul Negru din Oradea este unul dintre cele mai reprezentative obiective istorice ale acestui oraş. Palatul a fost construit între anii 1907 şi 1908 de către doi arhitecţi orădeni, Marcell Komor şi Dezso Jakob. Aflat în zona centrală a oraşului Oradea, palatul este construit în forma literei Y şi are ieşire la trei străzi, Piaţa Unirii, strada Independentie şi strada Vasile Alecsandri.
La inaugurare, Palatul Vulturul Negru a avut mai multe funcţii, printre care, hotel, restuarant, cazino, sala de teatru ș.a. Palatul este construit pe cinci nivele, parter şi patru etaje.
Intrarea de pe strada Piaţa Unirii, fiind într-o zonă aglomerată şi care a servit intrării în hotel, este cea mai reprezentativă pentru stilul arhitectural secesionist berlinez, ales pentru construirea Palatului Vulturul Negru. Aceasta faţadă este construită asimetric, din două corpuri inegale legate între ele printr-un vitraliu. În contrast cu această intrare, se află cea de pe strada Independenţei care este construită într-un mod mai organizat şi mai sobru, specifică scopului ei, şi anume intrarea în sala de teatru şi a resturantului.
Interiorul acoperit de sticlă face din acest palat, reprezentativ pentru stilul secesionist, o construcţie unică în România. Totodată, Palatul Vulturul Negru este cea mai reprezentativă construcţie în stil secesionist din Transilvania. Sticlă opacă şi foarte colorată îi conduce pe cei care vizitează acest palat într-o lume a eleganţei şi a bunului gust.
Emblema acestui ansamblu arhitectural este vulturul negru, reprezentat pe vitraliul clădirii. Acest vitraliu cu vulturul negru a fost executat în anul 1909 în atelierul de sticlărie artistică al lui Neumann Karoly.
În prezent, Palatul Vulturul Negru se află într-un proces de reabilitare, acţiune demarată de Primăria oraşului Oradea în toamna anului 2013. Proiectul de reabilitare presupune desfacerea şi refacerea faţadelor de pe străzile Piaţa Unirii şi Independenţei.
În ultima perioadă în care a fost permisă intrarea în clădire, Palatul Vulturul Negru a fost folosit în scopul creării unui spaţiu social pentru comunitatea orădeana, fiind alcătuit dintr-un cinematograf, un hotel, o bancă şi mai multe cafenele şi cluburi.
Pe lângă importanța arhitecturală, Palatul Vulturul Negru se distinge prin detaliile decorative impresionante. Fațada este împodobită cu elemente de ceramică, sticlă colorată și fier forjat, care ilustrează influențele art nouveau specifice începutului de secol XX. Unul dintre elementele de atracție ale palatului este tavanul vitrat, o operă de artă în sine, care permite luminii naturale să inunde spațiul central într-un mod spectaculos.
Curiozitățile legate de palat includ legende despre pasajele subterane secrete care legau palatul de alte clădiri importante din oraș. Deși acestea nu au fost confirmate oficial, ele alimentează imaginația vizitatorilor și adaugă un strat de mister experienței de vizitare. În plus, Palatul Vulturul Negru a fost martor la numeroase evenimente istorice, inclusiv vizite de stat și baluri opulente care au scris istoria locală.