Kagu (Rhynochetos jubatus) este o pasare endemica de pe un grup de insule din Noua Caledonie, din partea de est a Australiei, unde prefera in special zonele muntoase, acoperite de paduri tropicale.

Aceasta pasare insulara este de marimea unui starc cenusiu, are lungimea corpului de 55 cm si greutatea de 900 g. Penajul sau este moale si deosebit de frumos, in nuante de culori ce variaza de la gri-albastrui, la gri-ardezie sau cenusiu-gri. Pe cap are o creasta mare erectila, de culoare alba, lunga de aproximativ 12 cm.

Aripile nu sunt foarte dezvoltate, in momentul in care sunt deschise in zbor pot fi observate marcajele vizibile rosii, albe, negre sau chiar cateva benzi in alb si negru. Ciocul este puternic, putin curbat, de culoare rosiatica, ochii sunt mari cu irisul de culoare inchisa, iar narile sunt acoperite de membrane in momentul in care sapa cu ciocul in pamant.

Picioarele sunt rosii-portocalii, destul de lungi, au partea superioara acoperita cu pene albe. Masculul si femela au penajul similar, nu exista un dismorfism sexual vizibil intre cele doua pasari.

Pasărea Kagu
Pasărea Kagu

Pasarea Kagu este activa in special noaptea, ziua se odihneste langa radacinile copacilor sau in crapaturile stancilor. Deseori sta pe sol intr-un picior si isi asteapta prada, iar cand nu reuseste sa o prinda de prima data insista cu ciocul si sapa dupa ea in pamant sau printre ierburile de pe sol pana o gaseste.

Ochii ii ofera posibilitatea sa privesca direct in fata si acuitatea vizuala o ajuta sa detecteze foarte usor insectele, gandaceii, melcii, soparlele, nevertebratele si alte mici animale care misuna printre frunzele cazute.

In perioada clocitului femela isi face un cuib din ramurele, frunze si fire de iarba uscate. Dupa imperechere depune un singur ou care are un colorit ruginiu. Acesta este clocit atat de femela cat si mascul timp de 36 de zile, iar dupa eclozarea lui apare puiul care are corpul acoperit cu puf de culoare inchisa.

Speranta medie de viata la pasarea Kagu este de 30 de ani. Aceasta specie este protejata prin lege, ea fiind pe cale de disparitie. Principalii sai dusmani sunt sobolanii, cainii, porcii si pisicile care au fost introdusi in Noua Caledonie, le mananca puii si le distrug ouale. De asemenea, cu ani in urma localnicii prindeau aceste pasari cu ajutorul cainilor de vanatoare si le vindeau apoi pe piata impreuna cu alte pasari domestice.

Video – Pasarea Kagu (Rhynochetos jubatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.