Pasare-paradis rege este de talia unui sturz si renumita pentru frumusetea sa extraordinara pusa in evidenta mai ales de penajul masculului. Acesta in perioada de imperechere realizeaza un adevarat spectacol in cadrul ritualului de curtare a femelei, isi extinde penajul ajungand sa arate precum o sfera, tinand deasupra capului cele doua pene lungi de podoaba cu terminatii de culoare verde-aurie.

Pasarea-paradis rege este o specie endemica din Insula Noua Guinee, dar si din o serie de insule ce apartin de provincia Maluku, cum este de exemplu Insula Aru, Kai, Tanimbar. Aceste insule apartin de Indonezia si sunt cunoscute si cu numele de Insulele Mirodeniilor. Cea mai mare altitudine la care ajunge pasarea-paradis rege este de 300-850 m.

Are lungimea corpului de 16-17 cm si emite sunete stridente (cum fac majoritatea pasarilor-paradis) pentru a-si impresiona partenera in perioada de imperechere. Penajul este diferit la mascul si la femela. Masculul are penajul luxos, pe partea ventrala rosu-stralucitor, iar in zona capului si a gatului la fel. La baza gusei are o dunga lata de pene cafenii iar apoi o pata mare neagra. Cand isi infoaie penajul din partile laterale ale gusii apar smocuri de pene cafenii cu marginile verzi-aurii. Partea ventrala este alba, iar coada scurta este rosie deasupra si cenusie dedesubt.

Femela are penajul mai putin impresionant in culori de nuante maronii mai deschise cu mici pete negre sau zone usor portocalii pe partea ventrala si mai inchise gri-cafenii sau maro-inchis pe partea dorsala. Coada este lata, maronie deasupra si gri-cenusie dedesubt. Interesant este ca are doua rectrice alungite, filiforme care la varf au cate un stindard atat de frumos rasucit elicoidal si colorat intr-o nuanta verde-stralucitor. La ambele exemplare ciocul este scurt si gros de culoare galben-deschis, iar picioarele sunt scurte albastrui prevazute cu gheare ascutite si curbate. Ochii sunt mari si expresivi, au irisul de culoare inchisa.

Pasarea-paradis rege este o specie solitara doar in perioada clocitului traieste in pereche. O astfel de viata individuala prefera sa duca de altfel toate speciile de pasari-paradis. Isi petrece timpul in coronamentul copacilor din padurile tropicale mereu in cautare de seminte, insecte si mici nevertebrate. Daca are ocazia mananca si fructe de padure dulci.

Cicinnurus regius
Cicinnurus regius

In timpul paradei de curtare a femelei oferita de mascul, acesta topaie pe crengile copacilor pana in apropierea ei, isi intinde aripile si isi expune coloritul portocaliu de pe partea lor interioara. Isi agita in continuu aripile spre a atrage atentia femelei, timp in care scoate triluri spre a comunica cu ea.

Sare de pe o creanga pe alta, tine corpul drept sau se intorce cu capul in jos, se agita in continuu si bate din aripi. Arma cea mai importanta a seductiei consta in cele doua pene lungi ale cozii. Pentru a impresiona partenera si le aranjeaza cu ciocul spre a le avea cat mai gratioase. In momentul cand vede ca atentia femelei a fost macar putin captata, masculul isi infoaie tot penajul si pare o sfera rotunda, isi ridica deasupra partii dorsale penele lungi ale cozii (vezi video).

In cele din urma isi infoaie coada ca un evantai si misca din ea intr-o parte si in alta. La acest moment cu siguranta femela va fi cucerita. Parada de curtare a masculului poate dura chiar mai mult de jumatate de ora. Femela priveste la spectacolul oferit de mascul si asteapta. In cele din urma masculul se apropie de femela si acesta il accepta. Dupa imperchere, la cateva zile femela depune ouale in cuibul construit la ramificatiile copacilor.

Pasarea-paradis rege are denumirea stiintifica de Cicinnurus regius, face parte din ordinul Passeriformes, familia Paradisaeidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.