Pasarea seriema este o specie distribuita intr-un habitat cu pajisti si tufisuri rare, zonele de stepa din estul Americii de Sud, nordul si vestul Argentinei, din estul si centrul Braziliei si pana in Paraguay si Uruguay. Aceasta pasare poate fi crescuta si in conditii de captivitate, ea este usor domesticita, paste in curte la fel ca o gaina si devine pentru proprietar un paznic foarte atent, il avertizeaza prin strigate puternice daca simte apropierea vreunui pradator.

Are capacitatea de a alerga foarte repede si emite cele mai puternice strigate dintre toate pasarile ce apar in peisajul sud-american. Cantecul sau este special, se aseamana putin cu cel al paunilor.

Are aspectul si comportamentul asemanator cu pasarea-secretar. Ca si aceasta prezinta o podoaba capilara foarte frumoasa – o creasta din pene de culoare gri-cenusie. De asemenea are picioarele lungi si subtiri, terminate cu cate trei degete si gheare ascutite, cu ajutorul lor se deplaseaza pe sol cu pasi mari observand si prinzand cu ciocul prada.

Obisnuieste sa vaneze serpi de dimensiuni reduse, ii prinde cu ciocul si ii loveste de pamant pana ce ii rupe in bucati. Este o specie exclusiv terestra, zboara foarte rar, mai mult pe distante scurte. Cand simte pericolul alearga foarte repede (cu aproximativ 25 km/ h) incercand sa scape de pradator, sau in unele cazuri se ridica in zbor. Se hraneste si cu insecte, viermi, mici reptile si rozatoare.

Are lungimea corpului de 70-90 cm si greutatea de 1,5 kg. Penajul masculului este asemanator cu cel al femelei. Pe partea dorsala a corpului penajul este in nuante de culori maronii-cenusii cu numeroase dungulite luminoase si subtiri, pe aripi coloritul este putin mai inchis cu pete albe si negre, pe partea dorsala nuantele sunt cenusii si albe (mai ales pe burta), iar in jurul ochilor are tonuri albastrui-deschise.

Seriema (Cariama cristata)

Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare bleu. Picioarele si ciocul sunt rosii, iar coada este lunga si de culoare inchisa.

Aceste pasari sunt in general solitare, doar in perioada de imperechere pot fi observate in pereche sau in grupuri familiare (alcatuite din mascul, femela si puii lor). Femela isi face cuibul pe teren in tufisurile inalte, pe arbori, la inaltime mica, sau pe arbusti si depune o singura ponta alcatuita din 1-2 oua.

De obicei ouale sunt roz-deschis cu pete maronii si sunt clocite timp de 25-26 de zile de ambele pasari. Dupa eclozarea oualor apar puii care au corpul acoperit de puf de culoare inchisa si nu vad in primele zile. Ei sunt hraniti de parinti cu insecte si larve de insecte si dupa 2 saptamani incep sa iasa din cuib.

Pasarea seriema are denumirea stiintifica de Cariama cristata, face parte din ordinul Cariamiformes, familia Cariamidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Populatia locala sud-americana vaneaza de multe ori aceasta pasare pentru carnea sa gustoasa.

Video – Pasarea Cariama cristata:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.