Pasarea-spin (Hirundapus caudacutus)  traieste in stoluri mici sau in grupuri mari in estul Australiei, in centrul, estul si sud-estul Asiei. Ocupa tot felul de habitate, apare in zone cu pajisti in apropierea raurilor, cu paduri mixte, paduri de foioase, dar si in orase si pe terenuri cultivate. Numele sau vine de la penele ce formeaza coada care au niste varfuri ca niste spini si care depasesc linia cozii.

La maturitate aceasta pasare are dimensiunea unui graur, ajunge la lungimea corpului de 19-21 cm si greutatea de 109-140 g. Aripile sunt foarte lungi, conice si largi la baza, fiecare ajunge la 19,5-22,5 cm. Corpul are o conformatie mare, iar picioarele sunt scurte, cu degete lungi si gheare mici si ascutite, folosite mai ales la catarat pe suprafetele verticale.

Penajul este similar la ambele sexe, predomina nuantele inchise de masliniu si maroniu, partea de deasupra cozii, gatul, pieptul si burta sunt albe. Ciocul este mic cu deschidere mare pentru a putea prinde insectele si nevertebratele din zbor. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare inchisa.

Sunt cunoscute patru specii de pasarea-spin, toate se remarca prin zborul lor foarte rapid, ce atinge viteza de 170 km/ h si se diferentiaza prin aspectul penajului. Isi construiesc cuiburile in scorburile copacilor sau in crapaturile rocilor.

Citește și:  Cameleonul panteră (Furcifer pardalis), își schimbă coloritul des
Hirundapus caudacutus, Foto: nzbirdsonline.org.nz
Hirundapus caudacutus, Foto: nzbirdsonline.org.nz

Cuiburile lor sunt in forma de cupa si putin adanci, captusite cu fire de iarba uscate. Pe sol pot fi observate doar ocazional pentru a-si cauta hrana, cea mai mare parte a vietii si-o petrec in aer, prinzand insectele ce sunt antrenate de coloanele ascendente de aer cald.

Aceste pasari sunt migratoare, clocesc in Asia si Himalaya. Toamna migreaza spre regiunile sudice, traverseaza Ecuatorul si ajung pana in Tasmania. In Europa de Vest sunt doar in trecere. Perioada de clocit incepe la mijlocul lunii mai si tine pana la sfarsitul lunii iunie. Femela depune de regula o ponta alcatuita din 2 oua, insa au fost constatate si cazuri in care unele femele au clocit 7 oua.

Perioada de incubatie dureaza 40-42 de zile, apoi apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti pana in momentul cand reusesc sa zboare si sa-si prinda insectele singuri. Hrana lor consta din tot felul de insecte, din arahnide, furnici si termite.

Pasarea-spin face parte din ordinul Apodiformes, familia Apodidae. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.