Eretele de camp (Circus cyaneus) este o frumoasa pasare de prada zvelta, cu aripi mari si coada lunga, cunoscuta si sub numele de uliul-vanat. Interesant la aceasta specie este obiceiul sau de a zbura aproape de sol cu aripile intinse sub forma unui V larg deschis.

Aceasta pasare migratoare cloceste pe terenurile deschise din Europa Centrala si de Sud, in sudul Asiei de Est si Orientul Mijlociu si Apropiat, la fel ca uliul alb sau uliul de stepa. Arealul sau se intinde din America de Nord pana in nordul Americii Centrale, in Asia si Europa.

Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 43-52 cm, greutatea de 350-525 g si anvergura aripilor de 97-118 cm. Masculul este mai mare si cantareste mai mult decat femela, iar penajul lor este de asemenea diferit. La mascul este predominant albastru-gri, cu posteriorul alb si penele aripilor primare de mijloc si exterioare negre.

La femela nuanta penajului este maronie cu alb, aripile negricioase, tartita galben-bej cu dungi maronii, penele cozii negre si maro. Puii au penajul asemanator femelei, sunt in nuante de maro, bej si gri. Ochii sunt mari, indreptati inainte, cu irisul de culoare galbena, ciocul negru, picioarele galbui cu piele solzoasa si gheare tari, negre, ascutite si curbate.

Trei dintre cele patru degete de la fiecare picior sunt indreptate inainte si unul mai lung orientat inapoi. Eretele de camp are acuitatea vizuala foarte ascutita si simtul auditiv foarte dezvoltat, perfecte pentru a detecta animalele mici care se ascund prin iarba.

Citește și:  Găina bankiva (Gallus gallus), stramoșul găinilor domestice
Eretele de câmp
Eretele de câmp

Spre deosebire de alte pasari de prada, eretele de camp cuibareste la sol, isi face un cuib din crengi, stuf, nuiele subtiri si fire de iarba uscate. Vaneaza in special la teren deschis, realizeaza zboruri in apropierea solului si ataca brusc mamifere de tipul iepurilor de camp. Hrana sa consta din vertebrate mici, pasari, insecte, soparle, serpi, rozatoare, sobolani, oua si peste. In timpul iernii vaneaza in special pasari de dimensiuni mici.

La aceasta specie perechile nu sunt monogame, masculul se asociaza cu doua sau mai multe femele. In perioada de imperechere care are loc in lunile mai-iunie, masculul realizeaza zboruri spectaculoase pentru a impresiona femela, se ridica la altitudini mari si cobara realizand bucle, cercuri, rasturnari sau planari line.

Femela depune in cuib o ponta alcatuita din 4-6 oua albe cu puncte maronii, care sunt clocite timp de o luna numai de ea, masculul avand rolul de a-i aduce hrana. Dupa eclozarea oualor apar puii care imediat incep sa emita sunete stridente prin care isi cer hrana.

Eretele de camp face parte din ordinul Falconiformes, familia Accipitridae, numarul de exemplare este in scadere datorita distrugerii habitatului si braconajului, insa conform cercetatorilor specia nu este in pericol de disparitie.

Video – Eretele de camp (Circus cyaneus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.