Harpia (Harpia harpyja) este cea ai mare pasare de prada care populeaza padurile tropicale si subtropicale din America Centrala, sud-estul Mexicului si America de Sud, la altitudini cuprinse intre 900 si 2000 m.

Penajul masculului se aseamana cu cel al femelei. Pe partea ventrala penajul este alb, pe cap este gri-cenusiu, iar pe partea dorsala, aripi si piept este negru. Pe cap are o creasta dubla de fulgi de culoare maro si gri, iar coada este lunga cu dungi albe si negre.

Picioarele foarte puternice sunt acoperite cu pene albe si negre, degetele sunt mari, de culoare galbena, cu gheare tari si groase, de culoare neagra. Gheara mare de la degetul posterior are lungimea de aproximativ 7 cm. Ciocul este negru sau gri-inchis, puternic, inalt si ingust, cu partea superioara mai mare si cu varful incovoiat si ascutit. Irisul ochilor este gri sau maroniu.

Un exemplar adult ajunge la lungimea de 89-100 cm, greutatea de 4-9 kg si deschiderea aripilor de 200 cm. Intotdeauna femela este mai mare decat masculul. Acest pradator puternic se hraneste cu o mare varietate de animale, soparle, serpi, papagali, sobolani, lilieci, iguane, dar in special cu lenesi, maimute si diferite pasari din copacii padurilor tropicale.

Harpie

Are capacitatea de a vana animale de trei ori mai grele decat greutatea sa si a le ridica in zbor si transporta intr-un loc unde sa le manance in liniste. Este un pradator agil, care se strecoara destul de usor printre ramurile copacilor in urmarirea prazii. De altfel si cuibul si-l face tot in copaci, pe ramurile cele mai inalte, iar deseori sta catarat in varful acestora pentru a supraveghea zona din jur in cautarea prazii.

Citește și:  Flamingul american (Phoenicopterus ruber), o pasăre parțial migratoare

In perioada de imperechere, femela depune in cuibul sau construit intr-un copac, la o inaltime de cel putin 20 m de sol, unul sau doua oua pe care le cloceste timp de 56 de zile, timp in care masculul ii asigura hrana.

Dupa eclozare, puii sunt hraniti de ambii parinti o perioada de sase luni, apoi corpul lor este deja acoperit cu pene si la opt sau noua luni sunt capabili sa zboare si sa-si caute hrana singuri. Aceste pasari ajung la maturitate la varsta de patru ani si traiesc aproximativ zece ani.

Harpia face parte din ordinul Accipitriformes si familia Accipitridae. In ultimul timp numarul de exemplare a scazut foarte mult, datorita distrugerii habitatului si vanarii excesive. Ele au nevoie de o suprafata foarte mare de padure pentru a-si vana prada, iar faptul ca intinderi mari de paduri au fost divizate in fasii izolate le face foarte vulnerabile.

Astazi in dorinta conservarii acestei specii, pasarile tinere sunt supravegheate radio prin satelit pentru determinarea ariei de actiune si spatiului necesar lor pentru supravietuire.

Video – Harpia (Harpia harpyja):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.