Vulturul african cu spinarea alba (Gyps africanus) este o pasare de prada care populeaza regiunile din Africa, din sudul Saharei. Numele sau vine de la grupul de pene albe din partea de sus a spinarii care se aseamana cu un guler. Acest vultur plesuv african face parte din grupul a sapte specii ce au gatul lung si plesuv. De asemenea este cea mai intalnita specie din Africa, care poate fi observata intotdeauna in locurile unde se gaseste hrana.

Vulturul african cu spinarea alba in timp ce bea apa

Are capul mic si gatul cenusiu, acoperit de puf scurt si fin, de culoare alba. Aripile sunt foarte mari si late, cu penele mai mici albe si cele mari gri sau negre. Acestea ii permit sa execute zboruri in cerc, planate, profitand de curentii ascendenti ore intregi, fara a obosi, mereu in cautarea hranei. Este o pasare foarte abila in gasirea prazii. Are un simt al vazului foarte dezvoltat, de patru ori mai bun decat al oamenilor, fapt ce ii permite sa zareasca starvurile in timpul zborului, de la inaltimi mari. Spre deosebire de vaz, simtul mirosului este mai slab dezvoltat.

Ciocul este mare si puternic, putin incovoiat, cu marginile ascutite, adaptate perfect pentru a sfasia carnea. Picioarele sunt robuste, de culoare neagra, cu patru degete acoperite de piele groasa si solzoasa, trei indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare curbate, tari si ascutite. Gheara de la degetul indreptat inapoi este mai mare si ofera piciorului o actiune ca de cleste, pentru a tine si zdrobi prada.

Citește și:  Tyrannosaurus rex, cel mai mare dinozaur de pradă de pe suprafața Pământului
Vulturi ce se imbrancesc, suiera, tipa pentru a avea sansa sa manance din prada

Acesti vulturi ajung la lungimea de 94 cm si greutatea de 4-7 kg.

Sunt pasari nemigratoare, foarte atente intre ele. Ele stau mereu de veghe, cand una vede hrana si face o coborare brusca, celelalte o urmeaza de indata.  In perioada de imperechere, femela isi construieste un cuib destul de mic in comparatie cu marimea sa, din crengute si fire de iarba, pe ramurile cele mai inalte a copacilor seculari. Femela depune un singur ou, pe care il cloceste timp de 56 de zile, apoi dupa eclozare apare puiul. Acesta are corpul acoperit cu puf gri sau maroniu si este hranit de ambii parinti. Speranta de viata la acest vultur este de aproximativ 19 ani.

Vulturul african cu spinarea alba face parte din ordinul Falconiformes si familia Accipitridae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Vulturul african cu spinarea alba (Gyps africanus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.