Nebănuite sunt frumusețile pământului pe care Dumnezeu le-a creat pentru noi, ascunse, pregătite de a fi descoperite de fiecare, la pas, pe gura de rai care se cheamă România.
Peștera Urșilor, județul Bihor
Galeriile sunt formate din roci calcaroase pe care apa le-a modelat în fel unic și spectaculos, rezultând coloane de diferite dimensiuni, cascade de piatră ca în galeria Emil Racoviță, munți, scoarțe de arbori, alte forme bizare.
Peștera Muierilor din comuna Baia de Fier, județul Gorj
Aici sunt mai multe încăperi denumite destul de sugestiv: Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare și Stânca Insângerată, denumire datorată scurgerilor oxidului de fier care este prezent în calcit, săli care adăpostesc formațiuni numite sugestiv: Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului.
În Galeria Urșilor a fost găsit o colecție de resturi de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți. Dar și urme ale trecerii omului au fost descoperite în sala Musteriană constând în multe obiecte de dinaintea erei noastre. În anul 1952, au fost descoperite și fragmente de oase, provenind de la trei persoane diferite, doi bărbați și o femeie, datate de acum 30.000 ani.
Peștera Poarta lui Ionele din Parcul Național Apuseni
Peștera Scărișoara din munții Apuseni, județul Alba
Peștera este situată la o altitudine de 1150 metri, are o suprafața de 5500 m², iar grosimea stratului de gheață depășește în unele locuri 26-37 metri. Din cei 750 metri ai peșterii, se pot vizita doar 250. Chiar de la intrare, te întâmpina formațiunea numită Foca de gheață, apoi se intră în Sala Mare cu trecerea în locul numit biserică unde se găsesc peste 100 de formațiuni stalagmitice de gheață.
Peștera Popovăț, județul Caraș-Severin
Peștera Huda lui Papara, județul Alba
Muntele Trascău este cel mai impozant munte lângă râul Arieș, plin de cetăți dacice, iar peșteră Huda lui Papară se presupune a fi peștera lui Zalmoxes. Un fenomen mai rar face locul special. Soarele răsare de două ori pe zi: la orele dimineții, soarele apare de după culmea Bedeleului și se ridică pe cer, dar după câteva ore, el dispare după vârful peretelui de calcar ce adăpostește peștera, pentru casele din vale acesta acoperă jumătate din bolta cerului. După aproape două ore de absență, soarele răsare în partea vestică a muntelui și apune seara după culmile mai domoale de la vestul depresiunii.
Peștera Ghețarul de la Focul Viu, județul Bihor
Explicația existenței blocului de gheată în peșteră este explicată datorită construcției locului care face ca iarna, fereastra din tavanul peșterii să favorizeze acumularea aerului rece, iar din lipsa ventilării să se mențină aerul rece captiv tot timpul anului, de aceea ghețarul este prezent și vara.
Peștera Dâmbovicioara, județul Argeș
Peștera Vântului, județul Bihor
A fost descoperită în anul 1957, iar numele i se datorează curenților puternici de aer care se simt mai ales încă de la intrare. Inițial galeria care constituia intrarea în peșteră era foarte strâmtă și greu accesibilă, a fost blocată și s-a deschis o intrare artificială la câțiva zeci de metri distanță.
Peștera Meziad, județul Bihor
A fost declarată monument al naturii, este o rezervație speologică și a adăpostit fragmente de ceramică care aparțin culturii Coţofeni, din a doua jumătate a mileniului III î.e.n. Cultura respectivă este cea mai importantă cultură a perioadei de tranziție la epoca bronzului.
Peștera Ialomicioarei din Bucegi, județul Brașov
La intrarea se află o bisericuță cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel care a fost construită de domnitorul Mihnea cel Rău, la sfârșitul secolului al XVI-lea, după ce s-a adăpostit aici de invazia turcilor. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a ars de mai multe ori, însă a fost refăcut de preoții și ciobanii de aici.