Perseidele sunt roiuri de meteori activi, dâre de lumină pe cer care se sting rapid. Perseidele sunt asociate cu cometa Swift –Tuttle. Cometa Swift Tuttle a fost descoperită în 1862 de către Lewis Swift. Giovanni Schiaparelli a observat în același timp proveniența perseidelor de la cometa Swift Tuttle. Fiind percepută ca un posibil pericol din cauza orbitei sale, care ajunge să fie la o distanță apropiată de Terra, a necesitat investigarea ei mai atentă. Astfel, s-au găsit dovezi că a fost identificată și de către chinezi în 69 I.H și 188 D.H, fapt care a dus la confirmarea unei orbite periodice și stabile, stabilindu-se că nu reprezintă nici un pericol.

De unde provine numele de Perseide?

Perseidele1

Științific, numele de Perseide a fost dat de punctul din care par că vin, din constelația Perseus.

Perseus este legendarul semi-zeu, fondator al civilizației miceene. În mitologia greacă este cunoscut ca învingătorul Meduzei și iubitul Andromedei. Din relația lor au rezultat șapte băieți și două fete: Perses, Alcaeus, Sthenelus, Mestor, Electryon, Heleus, Cynurus, Gorgophone, Autochte. Legenda spune că după moartea Andromedei, Atena a așezat-o pe cer, aproape de constelațiile din Nord, aproape de Perseu și Cassiopeia.

Perseidele nu sunt de fapt o ploaie de stele căzătoare, ci particule aruncate de cometă, în orbita sa de 133 de ani, care iau contact cu atmosfera Terrei. Cum se nasc aceste particule aruncate de cometă? Alcătuită din gheață și praf, cometa, în apropierea Soarelui, face ca gheața să se topească, praful fiind aruncat în spațiu. Odată ce planeta noastră trece prin astfel de spații, cu particule lăsate de cometă, în urma ei se creează meteoroizii. Aceste particule au mii de ani, însă unele provin din ultimul pasaj al cometei în 1862.

Citește și:  Povestea lui Bonnie și Clyde – primii criminali celebri din timpurile moderne

Dâra de lumină se formează ca urmare a frecării particulei de praf cu aerul. Arderea particulei în atmosferă în astronomie se numește meteoroid, iar efectul ei vizibil, acea dâră de lumină, meteor. Este important a nu se confunda cu meteoritul care este o piatră mare căzută pe pământ.

Când sunt vizibile Perseidele?

Perseidele11

Această ploaie de meteori este vizibilă de la mijlocul lunii iulie până la sfârșitul lunii august, dar cu precădere în perioada dintre 9 -14 august, pe timpul nopții sau înainte de zorii zilei.

Este nevoie de un cer senin și o atmosferă puțin poluată, pentru a se observa aproximativ 100 de meteori pe oră, sau 10-20, în cazul în care ne aflăm în oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.