Din familia pescarusilor face parte o specie mare numita pescarul cenusiu, a carui voracitate pare incredibila, vaneaza foarte mult, consuma hrana de pana la 20% din greutatea sa. Aceasta pasare minunata (ea are si un aspect foarte interesant) traieste in Africa si regiunile vestice, sudice si sud-estice ale Asiei. Este nemigratoare si numele ei se refera la faptul ca este o pasare cu o strategie de vanatoare desavarsita. Astfel a primit si numele de ,,regele pescar”.

Este de talia pescarusului albastru cu guler alb (din regiunea Caraibilor).

Are lungimea corpului de 25 cm si greutatea de 90 g. Mai mult decat atat, pescarul cenusiu impresioneaza prin coloritul penajului, este considerata una dintre cele mai frumoase pasari din familia pescarusilor dar si cea mai rapida din numeroasele specii. Pe partea dorsala are marcaje negre, cenusii proeminente, pe cap are o creasta tepoasa neagra cu dungulite albe, iar pe partea ventrala penajul este alb. In zona pieptului la femela apare o banda partiala, neagra, aceasta la mascul este dubla si continua. Capul este mare, iar ciocul negru pare imens si foarte puternic, este drept si destul de gros la baza. Pe partile laterale ale capului apar ochii rotunzi si expresivi, care au irisul de culoare neagra. Acuitatea vizuala este foarte bine dezvoltata la aceasta specie. Picioarele sunt scurte, au degete lungi si gheare ascutite si curbate.Pescarul cenusiu - Ceryle rudis

Pescarul cenusiu zboara pe distante lungi, dar poate sta si nemiscat in aer, avand capacitatea sa-si intinda aripile de 8 ori/ secunda.

Face acest lucru mai ales atunci cand isi cauta prada. Pentru a se hrani, zboara rapid deasupra apei, iar in momentul in care isi localizeaza prada care inoata la suprafata acesteia se opreste in aer, deasupra ei si plonjeaza brusc pentru a o prinde. Prefera sa pescuiasca cu ciocul puternic pestele proaspat care inoata foarte aproape de suprafata apei. Este foarte abil, are obiceiul sa stea atent la ce se intampla in jurul sau, misca capul in toata partile spre a observa din timp daca alti pescarusi sau pasari inrudite au intentia de a-i fura prada. In momentul in care un intrus se apropie si vrea sa-i fure pestele chiar din cioc este in stare sa se lupte cu el si sa nu cedeze niciodata. Batalia dintre ei poate deveni foarte crunta si cand te gandesti ca marul discordiei nu este decat un peste pe care il vor amandoi. De obicei zboara deasupra apei, iar dupa ce pescuieste prada se intoarce cu ea in cioc in locul sau preferat pentru a o manca. Daca prada este prea mare o poate scapa cu usurinta in apa, de aceea are grija sa aleaga una potrivita si nu prea grea pentru el.Pescarul cenusiu, Ceryle rudis

Citește și:  Rața-sunătoare sau rața cu ochelari (Bucephala clangula) este în trecere în țara noastră

In perioada clocitului pescarii cenusii isi fac cuibul pe malurile nisipoase. Perechile comunica intre ele prin sunete caracteristice, in general aceste pasari sunt foarte galagioase, emit sunete stridente, ascutite si inalte, atat in colonii cat si in timpul zborului. Cuibul este facut pe maluri abrupte, intr-o groapa sapata in nisip, captusit cu diferite materii din jur, oase, scoici, ierburi, etc. Femela depune in cuib 3-6 oua albe pe care le cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti cu hrana regurgitata de ambii parinti. Cand incep sa zboare, puii vaneaza si ei prada ca si adultii – pesti, broaste, ciclide si mici nevertebrate din apa.

Pescarul cenusiu este o specie comuna in Africa si Asia, nu este considerata in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Ceryle rudis, face parte din ordinul Coraciiformes, familia Cerylidae.

Video – Pescarul cenusiu (Ceryle rudis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.