In apele Oceanului Pacific si Indian traieste un peste mic cu aspect normal, dar cu un comportament oarecum bizar, deoarece are obiceiul sa inoate mai mult intr-o pozitie verticala si cu capul in jos. Acesta poarta numele de pestele-crevete si are denumirea stiintifica de Aeoliscus strigatus.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de pana la 15 cm si obisnuiesc sa se miste sincronic formand bancuri mari de pana la 100 de exemplare, care dau impresia ca danseaza in miscarea lor prin apa fiind mereu in cautare de hrana – de zooplancton, nevertebrate, creveti de dimensiuni mici si crustacee minuscule care traiesc printre coralii si tentaculele echinodermelor. Acest peste este vazut foarte rar solitar sau in pereche, inoata la adancimi de cca. 1-40 m, pluteste in pozitie verticala, revine in pozitie orizontala doar pentru o scurta perioada de timp.

Corpul pestelui-crevete are un aspect oarecum ciudat, este ingust, comprimat lateral si lung, partea ventrala are marginea din zona abdomenului ascutita ceea ce a facut sa fie numit si petele-brici. Rostrul este foarte lung, gura proemineta si destul de ingusta, ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului. Intregul corp pare acoperit cu o ,,armura” transparenta care il protejeaza de pradatori, iar de-a lungul acestuia are o dunga de culoare inchisa ce impreuna cu nuanta deschisa de fond ii asigura un camuflaj excelent.

Coloritul poate varia destul de mult in functie de zona in care traieste, cei care apar in apropierea stancilor, recifelor si substratului nisipos sunt argintii cu dunga neagra, iar cei de pe langa alge sunt verzi sau maronii cu dunga intunecata-maslinie. Inotatoarea codala este formata dintr-un singur lob destul de ingust ce lasa loc inotatoarelor ventrale sa se miste liber. Exemplarele tinere duc un mod de viata pelagic pana ajung la lungimea de 2 cm apoi se comporta ca si adultii, formeaza bancuri de numeroase exemplare.

Aeoliscus strigatus
Aeoliscus strigatus

Fiind un peste mic si cu un mod de viata interesant este foarte mult apreciat de acvaristi spre a fi crescut in captivitate. Ei il admira mai ales pentru modul sau de a inota pe verticala cu capul in jos, iar atunci cand sunt mai multe exemplare sunt foarte incantati sa umareasca spectacolul creat de parca ar fi un covoras de betisoare miscatoare.

In acvariu este necesar ca temperatura apei sa fie de 22-28ºC si pH-ul de 8,4. Acvariul trebuie sa fie destul de mare, de cel putin 100 litri, pe fund sa existe un strat de nisip de 5-10 cm si mai multe plante artificiale sau naturale care sa-i ofere un cadru placut oarecum asemanator cu mediul din care provine. Nu trebuie tinut impreuna cu alte specii de pesti pentru ca este carnivor, cel mai bine se adapteaza alaturi de aricii de mare cu spinii lungi care sunt otravitori, printre care in mediul lor natural al oceanului obisnuiesc sa se ascunda de vietatile acvatice de prada.

Hrana sa in conditii de captivitate este specifica pestilor rapitori, formata din plancton, viermi vii, Artemia si alte specii de creveti de dimensiuni mici. La aceasta specie femela este mai mica decat masculul si are aripioarele ventrale mai lungi si mai inguste, iar reproducerea este ovipara.

Pestele-crevete face parte din ordinul Gasterosteiformes, familia Centriscidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.