Pestele granadierul de Pacific inoata dupa cum ii spune si numele in apele Oceanului Pacific de Nord, la adancimi de cel putin 300 m si cel mult 3700 m. Avand un aspect inedit cu o coada lunga, subtire, conica si filamentoasa, din ce in ce mai ascutita spre varf, pestele a fost numit si ,,coada de sobolan” sau ,,coada bici”.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 87 cm (in cazuri exceptionale ajung si la 104 cm) si greutatea de 3 kg sau chiar mai mult. Intregul corp este acoperit cu solzi mici, aderenti, aspri si desi, iar coloritul este in nuante inchise stralucitoare. Comparativ cu restul corpului, capul este impresionant, foarte mare si expresiv, pus in evidenta de cei doi ochi enormi, rotunzi, cu irisul de culoare inchisa, pozitionati pe partile laterale ale acestuia.

Forma capului este rotunda, iar rostrul este ascutit. In prelungirea inotatoarei dorsale si a celei anale (ambele foarte inguste si de lungimi aproximativ egale) apare inotatoare codala, astfel incat par sa formeze o singura inotatoare. Aripioarele pectorale sunt alungite si mari, in apropierea lor se observa deschiderile branhiale foarte mari, iar aripioarele ventrale putin mai mici.

Pe partea superioara a corpului si in apropierea capului apare o alta inotatoare dorsala mare si alungita. Perioada de imperechere la aceasta specie este primavara si la inceputul verii, reproducerea este ovipara, iar larvele sunt planctonice. Hrana gradierului de Pacific consta din pesti de dimensiuni mici, cefalopode, amfipode, crustacee, dar mai ales calamari si creveti.

Pestele granadierul de Pacific are denumirea stiintifica de Coryphaenoides acrolepis, face parte din ordinul Gadiformes, familia Macrouridae si nu este o specie pe cale de disparitie. Speranta de viata a acestui peste este de 70 de ani. Pana in prezent sunt cunoscute 300 de specii de pesti granadieri, din care cateva sunt apreciate pentru carnea lor foarte gustoasa si sunt capturate si vandute pentru consum. Celelalte specii sunt folosite pentru obtinerea unor ingrasaminte si a fainei de peste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.