Peștele-trepied (Bathypterois grallator) este un prădător fascinant al adâncurilor oceanice, recunoscut pentru obiceiul său neobișnuit de a „sta” pe fundul oceanului, sprijinit pe trei radii prelungite.

Adaptările fizice ale peștelui-trepied

Pestele-trepied (Bathypterois grallator) este numit astfel datorita faptului ca sta pe fundul oceanului pe varfurile a trei radii prelungite ce apartin unor inoatatoare diferite si care ii dau aspectul unor catalige sau picioare de trepied. Radiile din fata sunt ale inotatoarelor pelviene, iar cea din spate face parte din inotatoarea codala.

In timp ce inoata aceste radii devin flexibile, iar cand pestele sta pe loc devin rigide. Functia acestor radii (care pot ajunge si la lungimea de 1 m, depasind chiar de trei ori lungimea corpului pestelui) este de a-l mentine stabil contra curentului astfel micii pestisori si crustacee transportati de flux ajung simplu si fara efort in falcile sale larg deschise.

Habitatul și distribuția peștelui-trepied în oceane

Acest interesant peste traieste in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Pacificul de Vest si Indian, la adancimi de 750-4000 m.

Pestele-trepied are corpul lung de aproximativ 36 cm, subtire, acoperit de solzi, iar coloritul este predominant negru. Capul este alungit, gura are deschiderea larga si maxilarele prevazute cu dinti ascutiti si curbati inapoi.

Peștele-trepied

Ochii sunt foarte mici si apar pe partile laterale ale capului. Inotatoarea dorsala este pozitionata doar putin inainte comparativ cu cea anala si au amandoua cate 12-13 radii.

Aripioarele pectorale situate in spatele capului au radii dispuse astfel incat formeaza niste aripi ca de liliac si sunt prevazute cu terminatii nervoase cu functii senzoriale. Inotatoarea codala este formata din doi lobi, cel superior are margininea rotunjita, iar cel inferior pare tras in jos de radia prelungita. Inotatoarele pelviene sunt formate din raze mai lungi si mai scurte, dispuse alternativ.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta specie este hermafrodita, iar hrana ei consta din zooplancton,  mici organisme si crustacee.

Pestele-trepied face parte din ordinul Aulopiformes, familia Ipnopidae.

Habitatul peștelui-trepied și adaptările la viața de adâncime

Peștele-trepied trăiește la adâncimi mari, între 750 și 4000 de metri, în zonele cele mai întunecate ale oceanului. Temperatura scăzută și lipsa luminii sunt provocări majore pentru supraviețuire, dar această specie s-a adaptat perfect.

Ochii săi sunt foarte mici, semn că vederea nu este esențială în mediul său, însă simțurile tactile și olfactive sunt extrem de dezvoltate. De asemenea, aripioarele pectorale asemănătoare unor aripi de liliac sunt dotate cu terminații nervoase, ajutând peștele să detecteze vibrațiile și mișcările din apă.

Habitatul său include zone de adâncime din Oceanul Atlantic, Pacific, Indian și Marea Mediterană, unde curenții aduc constant hrană din straturile superioare ale apei. Studiile recente au arătat că această specie este una dintre puținele adaptate atât de bine la presiunea extremă din adâncuri.

Video – Pestele-trepied (Bathypterois grallator):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.