Pestele-trepied (Bathypterois grallator)Pestele-trepied (Bathypterois grallator) este numit astfel datorita faptului ca sta pe fundul oceanului pe varfurile a trei radii prelungite ce apartin unor inoatatoare diferite si care ii dau aspectul unor catalige sau picioare de trepied. Radiile din fata sunt ale inotatoarelor pelviene, iar cea din spate face parte din inotatoarea codala. In timp ce inoata aceste radii devin flexibile, iar cand pestele sta pe loc devin rigide. Functia acestor radii (care pot ajunge si la lungimea de 1 m, depasind chiar de trei ori lungimea corpului pestelui) este de a-l mentine stabil contra curentului astfel micii pestisori si crustacee transportati de flux ajung simplu si fara efort in falcile sale larg deschise.

Acest interesant peste traieste in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Pacificul de Vest si Indian, la adancimi de 750-4000 m.

Pestele-trepied are corpul lung de aproximativ 36 cm, subtire, acoperit de solzi, iar coloritul este predominant negru. Capul este alungit, gura are deschiderea larga si maxilarele prevazute cu dinti ascutiti si curbati inapoi. Ochii sunt foarte mici si apar pe partile laterale ale capului. Inotatoarea dorsala este pozitionata doar putin inainte comparativ cu cea anala si au amandoua cate 12-13 radii. Aripioarele pectorale situate in spatele capului au radii dispuse astfel incat formeaza niste aripi ca de liliac si sunt prevazute cu terminatii nervoase cu functii senzoriale. Inotatoarea codala este formata din doi lobi, cel superior are margininea rotunjita, iar cel inferior pare tras in jos de radia prelungita. Inotatoarele pelviene sunt formate din raze mai lungi si mai scurte, dispuse alternativ.

Citește și:  Lostrița (tigrul apelor de munte), un pește protejat prin lege

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta specie este hermafrodita, iar hrana ei consta din zooplancton,  mici organisme si crustacee.

Pestele-trepied face parte din ordinul Aulopiformes, familia Ipnopidae.

Video – Pestele-trepied (Bathypterois grallator):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.