Pestele de lapte (Chanos chanos) este un peste de apa dulce si sarata care traieste in Oceanul Pacific de Est, in Oceanul Indian, in apele cu temperaturi mai mari de 20ºC din America de Nord, Australia si Asia. Acesti pesti pot fi vazuti in bancuri mari in apele din apropierea coastei, atat la suprafata apei cat si la adancimi mai mari de cca. 30 m.

Cu un corp hidrodinamic și o înotătoare codală bifurcată, peștele de lapte este un înotător rapid și eficient, capabil să se adapteze atât în apă dulce, cât și în apă sărată.

Descriere fizică și adaptări ale peștelui de lapte

Are un aspect impresionant prin corpul sau lung de pana la 1-1,8 m, ce poate cantari cca. 14 kg. Corpul este acoperit de solzi mici si desi ce alcatuiesc o adevarata armura si are o culoare argintie sau laptoasa.

Inotatoarea codala este foarte mare si adanc bifurcata, iar celelalte aripioare, ventrale, pectorale, anala si dorsala sunt mai mici. Forma corpului aerodinamica il face sa fie un foarte bun si rapid inotator. Se hraneste filtrand apa, cu alge, zooplancton, plancton, nevertebrate (mai ales meduze).

Peștele de lapte

Reproducerea și ciclul de viață

In perioada de reproducere femela inoata spre mare, in recifele de corali pentru a depune ouale. Larvele ajung in stadiul de dezvoltare final dupa doua sau trei saptamani, iar puii raman in continuare in zonele litorale, sau migreaza in cele cu magrove, lacuri si estuare, cu ape calde, dulci si salcii.

Speranta de viata la pestele de lapte este de aproximativ 15 ani.

Importanța economică și utilizările culinare

Este foarte des pescuit in iazuri si lagune pentru carnea sa folosita pentru hranirea animalelor de la marile ferme. Carnea acestui peste este mult apreciata, ea este consumata proaspata, afumata sau poate fi congelata.

Pestele de lapte face parte din ordinul Gonorynchiformes, familia Chanidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Conservarea și amenințările peștelui de lapte

Deși peștele de lapte nu este considerat o specie pe cale de dispariție, activitățile umane reprezintă o amenințare pentru populațiile sale. Poluarea apei, pescuitul excesiv și distrugerea habitatelor, cum ar fi mangrovele și recifele de corali, afectează negativ reproducerea și supraviețuirea acestui pește.

Programele de conservare și reabilitare a habitatelor naturale sunt esențiale pentru menținerea populațiilor sănătoase de Chanos chanos. De asemenea, implementarea practicilor de pescuit durabil poate ajuta la protejarea acestei specii valoroase.

Video – Pestele de lapte (Chanos chanos):

1 COMENTARIU

  1. Am descoperit acest peste de cand cu munca in Germania :)) si intrand intr-un magazin alimentar asiatic am luat acest Peste de Lapte (Chanos chanos) , pe pachet nu scria ce fel de peste ar fi. Mi-a placut extrem de mult, carnea-i dulce, o ador. A doua oara cand am mai luat, abia atunci am intrebat ce fel de peste era si asa am aflat mai multe informatii despre el. Il recomand este extrem de bun si usor de preparat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.