Pestele-delfin (Coryphaena hippurus) populeaza toata apele subtropicale, tropicale si temperate – din Oceanul Atlantic, Pacific, Indian si Marea Mediterana. Este cunoscut si sub numele de dorada si impresioneaza prin coloritul sau mai special – partea dorsala este albastra sau gri-stralucitor, partile laterale sunt argintii cu nuante aurii, iar partea ventrala este galbena. Pe intreaga suprafata a corpului are presarate puncte negre si aurii, mai mici sau mai mari, sub forma unor siruri ordonate.

Descriere fizică și particularități de adaptare

Caracterizat de coloritul său spectaculos și capacitatea de a atinge viteze mari, acest pește atrage atenția pescarilor și cercetătorilor deopotrivă. Cu o dietă carnivoră și un corp adaptat pentru a vâna rapid prada, peștele-delfin rămâne o specie emblematică pentru peisajele marine tropicale.

Adultii pot ajunge la lungimea corpului de 2,1 m, iar greutatea de aproximativ 40 kg. Femelele sunt mai mici decat masculii, ele cantaresc in medie aproximativ 15 kg. Corpul pestelui-delfin este comprimat pe lateral si acoperit cu numerosi solzi mici si netezi, rotunjiti pe margini, iar capul este tesit, cu fruntea foarte inalta si maxilarul proeminent, prevazut cu dinti mici, ascutiti si curbati.

Are o singura inotatoare dorsala, de culoare albastra, care se intinde din zona gatului pana la coada si este alcatuita din 58-66 raze moi. Inotatoarele ventrale sunt partial colorate in galben, inotatoarea anala este lunga si are 25-31 raze, iar aripioarele pectorale sunt relativ scurte si in forma de semiluna. Corpul se termina cu inotatoarea codala care este lunga si profund bifurcata, in doi lobi simetrici, de culoare galbena.

peste delfin

Habitatul și distribuția geografică a doradei

Acesti pesti traiesc solitar, dar si in grupuri mici, iar datorita coloritului lor (care ii camufleaza destul de bine) pot inota si la adancimi mari, dar si in apele mai luminate de la suprafata, fara a fi observati de pestii rapitori.

Dieta și comportamentul de vânătoare

Au capacitatea de a inota foarte rapede, cu viteza de aproximativ 60 km/ h. Hrana lor consta din pesti, crustacee, sepii, caracatite. Obisnuiesc sa urmareasca navele si pot fi gasiti in bancuri in special in apa marilor si oceanelor, sub masele de sargase si alte alge plutitoare.

Reproducerea și ciclul de viață al peștelui-delfin

Prefera apele cu temperaturi ce depasesc 20ºC, iar in perioada de reproducere (care poate fi pe tot parcursul anului) femela depune un numar de aproximativ 500 000 de oua in largul oceanului.

Pestele-delfin face parte din ordinul Perciformes, familia Coryphaenidae si nu este o specie in pericol de disparitie. In general este un peste de consum foarte apreciat de catre pescari.

Importanța economică și conservarea doradei

Dorada (peștele-delfin) joacă un rol esențial atât în ecosistemele marine, cât și în economia piscicolă din multe regiuni. Pescuitul acestui pește este intens în multe părți ale lumii, dorada fiind apreciată pentru carnea sa delicată și bogată în nutrienți.

În multe zone din Asia și America Latină, dorada este o sursă majoră de proteine și este consumată proaspătă, afumată sau congelată. Pe lângă valoarea sa economică, peștele-delfin contribuie la echilibrul ecologic al oceanelor, controlând populațiile de pești mai mici și crustacee.

Deși dorada nu este o specie amenințată, pescuitul excesiv poate avea un impact asupra populațiilor sale în anumite regiuni. Inițiative de gestionare sustenabilă a pescuitului sunt deja în curs de desfășurare în mai multe țări pentru a asigura că această specie continuă să prospere în mediul său natural, protejând astfel un element important al biodiversității marine.

Video – Pestele-delfin (Coryphaena hippurus): 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.