Peștele-arici (Diodon holocanthus) este un pește sferic tropical, cunoscut pentru mecanismul său unic de apărare, care îl transformă într-o adevărată sferă acoperită cu țepi atunci când se simte amenințat.
Pestele-arici (Diodon holocanthus) traieste in marile calde, de-a lungul coastelor si in special printre recifurile de corali din toate apele tropicale si subtropicale.
Descrierea fizică și trăsăturile peștelui-arici
In loc de solzi are corpul acoperit cu ghimpi sau tepi lungi, atasati in mod normal si care ii dau un aspect de arici, de unde ii vine si numele de pestele-arici. Pe partea dorsala are un colorit predominant maroniu, cu pete mai inchise incercuite de alb, unele mai rotunde altele mai alungite, iar pe cea ventrala este galben-albicios. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual.
Cand se simte in pericol are un mod de a se apara foarte curios, se umfla cu aer, avand pielea foarte maleabila, pana devine aproape sferic, astfel spinii, de obicei culcati, se ridica si formeaza un fel de armura tepoasa care desi il apara impotriva posibililor pradatori, il impiedica in acelasi timp sa inoate.
Aspectul sau general este solid, iar atunci cand nu este umflat cu aer corpul este putin turtit in partea de sus si ajunge la lungimea de aproximativ 30-50 cm. Capul este destul de scurt, ochii sunt proeminenti si rotunzi, de culoare deschisa.
Are gura mare, cu o placa dentara prevazuta cu doi dinti (sau am putea spune ca are doua placi dentare ca la ceilalti pesti sferici, dar nedespartite intre ele). De la acesti doi dinti in forma de cioc ii vine si denumirea de Diodon – care inseamna ,,doi dinti”.
Are doua aripioare pectorale destul de mici, aripioara anala este similara inotatoarei dorsale si sunt situate foarte aproape de pedunculul codal, aripioarele abdominale lipsesc, iar cea codala are marginile rotunjite.
Habitatul natural și preferințele de mediu
Acest peste traieste solitar, la adancimi de 20-25 m adancime, nu fuge in prezenta scafandrilor, dar sta in alerta cu spinii ridicati. De cele mai multe ori ramane nemiscat plutind, el nefiind o specie agresiva. In perioada de imperechere, de regula in lunile mai-iunie sau chiar iulie femela isi depune ouale, la aceasta secie reproducerea fiind ovipara. Speranta de viata la pestele-arici este de aproximativ 20 de ani. Hrana sa consta din crustacee, arici de mare, diferite moluste si crabi.
Pestele-arici face parte din ordinul Tetraodontiformes, familia Diodontidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Deseori, datorita aspectului interesant, acest peste este capturat, pastrat si vandut de pescarii amatori in special acvaristilor, care sunt doritori sa achizitioneze o astfel de curiozitate tropicala. In captivitate necesita acvarii mari de cca. 150-300 l, cu temperatura apei obligatoriu de 25ºC, iar hrana trebuie completata cu vitamine si oligoelemente pentru a putea rezista mai bine in acest mediu.
Adaptarea la mediul acvatic și relația cu alte specii
Peștele-arici nu este un înotător rapid, dar are adaptări care îi permit să supraviețuiască într-un mediu plin de prădători și competitori. Ghimpile sale sunt principalele mijloace de apărare, însă el posedă și un mecanism de evitare a atacurilor chimice, având în corp substanțe toxice care descurajează consumul de către prădători.
În plus, din cauza aspectului și comportamentului său unic, peștele-arici este deseori evitat de alți pești, fiind recunoscut ca o specie cu risc scăzut de prădare.
Video – Pestele-arici (Diodon holocanthus):
ok, deci e diodon hystrix sau holocanthus, la muzeu il „strigau” hystrix, nu vorbim de aceeasi specie de peste ?
D.hystrix si D.holocanthus sunt doua specii diferite care apartin familiei Diodontidae.