Pictorul Alexandru Ciucurencu s-a nascut la 27 septembrie 1903 in comuna Ciucurova, judetul Tulcea si a murit la 27 decembrie 1977, la Bucuresti.

Artistul este una dintre marile personalitati ale colorismului modern din pictura romaneasca. El este un colorist de alta natura, pictura sa inclina mai mult spre intensitati decat la vibratii si nuante, viziunea sa luminoasa imbratiseaza forma in toate planurile ei, aproape ca nu exista umbra in pictura sa, umbra este inlocuita cu zone divers colorate.

Si-a inceput studiile la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, unde i-a avut profesori pe Camil Ressu si G.D.Mirea, intre anii 1921-1928. Apoi pleaca in Franta, asemenea atator pictori romani, si studiaza la Paris in atelierele Academiei Julian, in perioada 1930-1932, unde il are profesor pe Andre Lhote. Artistul imbina sensibilitatea sa si vocatia coloristica cu viziunea moderna si modalitatile plastice dobandite in Franta.

Intors in tara, Alexandru Ciucurencu abordeaza in creatia sa toate genurile traditionale ale picturii de sevalet. Portretistica a fost capitolul cel mai important al preocuparilor sale. Remarcabile portrete ca expresivitate sunt: ,,Portretul doamnei Calinescu”, ,,Scriitorul si criticul literar George Calinescu”, ,,Compozitorul Gheorghe Dumitrescu”, ,,Regizorul Sica Alexandrescu”, ,,Colectionarul K.H.Zambaccian”, ,,Scriitorul Marcel Breslasu”. Toate acestea l-au situat pe Ciucurencu printre pictorii romani de elita ai epocii. Artistul nu era interesat sa ilustreze amanunte fizionomice sau sufletesti ale modelelor, el evoca personalitatea si particularitatile caracterului acestora prin tonalitati cromatice. In ,,Portretul Dr.Dona” artistul il prezinta pe Dr.Dona cu barba alba, cu ochelari, cu mainile sprijinite pe fotoliu, pe un fundal rosu cu albastru.

Alexandru Ciucurencu a pictat peisaje, mai ales din regiunea dealurilor cu orizont inalt. Printre umbrele verzui ale padurilor din tablourile sale se ivesc petele colorate ale caselor. Chiar si periferia Bucurestiului este prezenta in picturile sale, prin cateva lucrari, in care surprinde: un pom incarcat de frunzis, un zid, un colt de acoperis, elemente ce evoca un moment de intensa liniste.

In peisajele sale, albastrul si verdele sunt armonizate cu o stralucire pe care doar natura e in stare s-o realizeze. La Alexandru Ciucurencu un buchet de flori cu petale strabatute de lumina, cateva obiecte risipite pe o fata de masa intens colorata, un colt de peisaj pe care cade umbra unor pomi, o femeie asezata intr-un sezlong, alcatuiesc adesea substanta lirica a unui ,,poem de culoare”. Artistul a realizat peisaje precum: ,,Casa mea”, ,,Peisaj”, ,,Portul Constanta”, ,,Peisaj cu bucium”, ,,Sere la Mogosoaia”, ,,Batoza-treieris”.

Alexandru Ciucurencu; Jucatorii de sah, Foto: valsur.livejournal.com
Alexandru Ciucurencu; Jucatorii de sah, Foto: valsur.livejournal.com

Nudurile au in arta acestui pictor o mare candoare, in tablourile sale deslusim aceeasi bucurie a naturii, ca in corolele florilor pe care le-a pictat Ciucurencu.

Citește și:  Culoarea anului 2020 în modă, design, decoraţiuni interioare şi în mediul virtual

Artistul a realizat compozitii cu tematica istorica: ,,Ana Ipatescu la 1848”, ,,1907”, ,,Epilogul rascoalelor”, sunt lucrari realizate in anii 1946-1947 care abordau avenimentele istorice din perioada respectiva, intr-o inedita interpretare. ,,Ana Ipatescu la 1848” este o compozitie de mari dimensiuni cu personaje in marime naturala.

In perioada anilor 1960-1970, cand predomina in cultura romaneasca ,,realismul socialist”, Alexandru Ciucurencu creeaza lucrari in care prezinta siluetele constructiilor industriale, in figuri geometrice diferite, in care acordurile coloristice se imbina perfect. Astfel de lucrari sunt: ,,Peisaj industrial”, ,,Portul Constanta”.

In lucrari precum: ,,Femeia cu chitara”, ,,Interior cu chitara”, ,,Flori si vioara”, ,,Chitara”, pictura devenise pentru artist, in aceeasi masura stiinta si poezie, datorita necesitatii ei plastic-expresive, Ciucurencu aigurand culorii un nou statut expresiv, plaja de culoare era protagonista picturii sale.

Lucrarea ,,Femeie citind” prezinta o femeie in furou roz cu basma verde pe cap stand pe un scaun si citind. ,,Femeie cu chitara” ilustreaza o femeie din profil, in rochie albastra, stand pe un scaun, care tine in mana dreapta o chitara. ,,Fata cu tabla de sah” prezinta o tanara cu palarie galbena si rochie in tonuri de verde si albastru, stand pe un pat picior peste picior, privind masa de sah din stanga sa. In pictura ,,Femeie cosand” apare imaginea unei femei, care coase langa o masa pe care se afla o cana si o farfurie.

Opera ,,Calcatoareasa” ilustreaza o femeie care calca o panza alba pe un dulap pictat in tonuri de gri si albastru, langa o fereastra cu un ghiveci cu un cactus. In ,,Odalisca in rosu” artistul prezinta o femeie culcata pe divan, in nuante de brun, in fata ei se afla un platou cu un vas verde cu flori galbene. Ea poarta salvari rosii si un ilic galben, se sprijina cu mana pe perne albe, cu nuante de oranj si roz. Alte opere realizate de artist sunt: ,,Femeie in gri”, ,,Fata dormind”, ,,Femeie in interior”, ,,Femeie spaland”, ,,Femeie in sezlong”.

Natura statica este prezenta in cateva lucrari: ,,Natura statica cu flori”, ,,Natura statica cu ulcica”, ,,Natura statica cu pere”, ,,Natura statica cu vase si flori”, ,,Natura statica cu chitara”, ,,Natura statica cu palarie galbena”, ,,Flori”.

Compozitia ,,Atelier” ilustreaza atelierul artistului in care se afla o masa, un fotoliu si un sevalet cu un tablou, in partea dreapta.

Alexandru Ciucurencu a reusit sa traduca in culoare, tot ceea ce poate impresiona sufletul romanesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.