Home Cultură generală Pictura murala, o tehnica foarte apreciata

Pictura murala, o tehnica foarte apreciata

0
Pictura murala, Foto: flysanjose.com

Pictura murala reprezinta una dintre cele mai vechi forme de manifestare artistica, existand inca din cele mai vechi timpuri atunci cand oamenii incercau sa comunice prin scrijelirea stancilor si a peretilor grotelor. Societatea a evoluat, iar picturile murale au devenit in timp adevarate opere de arta, fiind folosite si in prezent cu scop decorativ.
Daca ar fi sa dam o definitie picturii murale am putea spune ca aceasta reprezinta orice opera de arta de mari dimensiuni care este direct aplicata pe un perete, sau o pictura realizata direct pe perete, incorporand armonios toate elementele arhitecturale.

Pictura murala – scurta istorie

Dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, pictura murala dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai precis din paleolitic. Cea mai veche pictura murala a fost descoperita in sudul Frantei in pestera Chauvet Cave din regiunea Ardèche, si dateaza din jurul anului 30000 i.Hr, fiind descoperita in anul 1994. Pe langa acestea, au mai fost descoperite numeroase picturi murale antice in mormintele egiptene. In jurul anului 3000 i.Hr, artistii egipteni incepusera sa picteze peretii mormintelor infatisand scene de razboi, de vanatoare sau din timpul unor ceremonii importante. Incepand cu anul 1700 i.Hr, picturile murale devin o parte importanta a culturii asiatice.

Tot in anul 1700 i.Hr incepe sa fie folosita fresca ca parte importanta a artei minoice. Arta minoica este inspirata in mare parte de natura, iar fresca reprezinta o pictura murala realizata pe un perete proaspat tencuit astfel incat culoarea se imbina armonios in tencuiala proaspata, acest tip de pictura murala conservandu-se pentru o perioada mai indelungata. Numeroase informatii referitoare la picturile murale din Grecia antica se regasesc si in operele literare.

Pictura murala veche, Foto: forum.mmajunkie.com
Pictura murala veche, Foto: forum.mmajunkie.com

In momentul aparitiei picturilor murale, legatura acestora cu religia era una foarte stransa. Cele mai multe picturi murale cultivau simboluri religioase, intruchipand figuri ale zeitatilor, dar si alte scene religioase. Incepand cu secolul al IV-lea, crestinii au inceput sa isi decoreze peretii mormintelor cu simboluri si scene religioase.

Tot incepand cu secolul al IV-lea mozaicul a devenit o foarte apreciata tehnica a picturii murale, caracterizand Europa pana in jurul secolului al XIII-lea. In Evul Mediu, picturile murale cu teme religioase au caracterizat bisericile si catedralele, mai ales ca biserica a devenit cea mai mare putere, dirijand domeniul politic, social si cultural. In special arta bizantina s-a axat pe mozaic ca tehnica a picturii murale. Principalele centre artistice caracteristice acestei tehnici se aflau in Ravenna si in Constantinopol. Operele artistilor vremii au influentat aproape orice forma de exprimare artistica specifica Europei Medievale.

In jurul secolului al XIV-lea, popularitatea mozaicului incepe sa scada considerabil din cauza faptului ca fresca a redevenit principala forma de pictura murala, reprezentantul de seama al acelei perioade fiind Simone Martini. Daca mozaicul era caracterizat prin platitudine, fresca era menita sa confere adancime imaginii, fapt demonstrat de numeroasele picturi care se pot regasi in catedralele si bisericile medievale. Un alt pictor de seama al acestei perioade, ale carui opera de arta au revolutionat pictura murala este Giotto. Stilul sau artistic a fost atat de apreciat incat si artisti ai perioadei renascentiste de inceput au fost infleuntati de acesta.
Secolul al XVII-lea este echivalentul perioadei baroc in pictura murala, aceasta caracterizandu-se prin decoratiuni interesante si picturi murale aplicate.

Incepand cu secolul al XIX-lea, pictura murala isi pierde din insemnatate, chiar daca stilul neo-gotic in pictura a incercat sa invie intr-o oarecare masura vechile trasaturi ale picturii murale medievale. Cu toate acestea, in secolul XX are loc o reinventare a picturii murale, datorita unor artisti de origine mexicana precum Diego Rivera, David Siqueiros si José Orozco care au atribuit picturii murale termenul “muralista”. Daca in trecut principalele simboluri cultivate in picturile murale erau cele religioase, noul curent artistic manifestat intre anii 1920-1930 presupunea cultivarea simbolurilor politice, artistii mai sus mentionati folosind in special fresca pentru a cultiva teme politice de-a dreptul revolutionare. Miscarea artistilor mexicani a infleuntat intr-o mare masura arta Statelor Unite din timpul Marii Depresiuni, astfel incat intre anii 1935-1943 au fost realizate numeroase picturi murale.

Pictura murala a dus la apritia graffiti-ului, acesta devenind o parte importanta a culturii urbane, fiind considerat o adevarata arta.

Picturile murale reprezinta o parte deosebit de importanta pentru intreaga istorie a artei si tocmai din acest motiv acestea sunt reconditionate la o anumita perioada de timp. Mai mult decat atat, numerosi artisti au realizat impresionante opere de arta in interiorul muzeelor si a galeriilor de arta.

Pictura murala tavan, Foto: alltackle.com

Pictura murala in prezent

Daca in trecut picturile murale erau realizate in scop religios sau politic, in prezent pictura murala este realizata in cele mai multe dintre cazuri in scop pur estetic. Chiar daca pictura murala este caracteristica si bisericilor sau altor institutii, aceasta incepe sa fie din ce in ce mai populara si in interiorul locuintelor personale, devenind o parte importanta a design-ului interior.

Fiecare persoana care doreste sa insufle un strop de personalitate propriei locuinte poate apela cu incredere la adevaratii artisti ai picturilor murale. Nu trebuie sa detineti o casa imensa pentru a o decora cu o frumoasa pictura murala. Nicidecum. Pe langa aspectul estetic, picturile murale realizate in locuinta pot crea si efecte vizuale de exceptie. Si daca va intrebati caror camere se potrivesc cel mai bine picturile murale raspunsul este tuturor, atat timp cat pictura este adaptata stilului ales. De exemplu, cu ajutorul picturilor murale moderne puteti transforma camera unui copil intr-o adevarata lume de poveste. Foarte multe persoane aleg picturile murale pentru camerele de zi, stilurile alese fiind care mai de care mai diferite.

Importanta picturilor murale

Indiferent de perioada despre care vorbim, picturile murale au rolul de a aduce arta in atentia publicului, simbolizand evolutia sociala si artistica. Chiar daca exista si cazuri in care picturile murale au fost folosite in scopuri anti-sociale sau anti-politice, exista si situatii in care acest mijloc de exprimare artistica a fost folosit in scopuri politice. De exemplu graffiti, ca forma a artei murale, nu este legal, chiar daca reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului.

Picturile murale pot fi realizate si in scop publicitar deoarece au un mare impact vizual. Foarte multi proprietar de baruri, cafenele sau restaurante apeleaza la picturile murale pentru atragerea clientilor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version