Pinguinii macaroni fac parte din categoria pinguinilor-cu-mot, din care nu lipsesc si pinguinii-de-stanca (numiti stiintific Eudyptes cristatus). Acestia clocesc in colonii imense (de pana la 600 mii de pasari) si se remarca printr-o trasatura specifica si anume: mirosul puternic si persistent asemanator acelui de peste stricat, ce poate fi simtit de la o distanta foarte mare, chiar de la cativa kilometri. Astfel de pinguini sunt raspanditi in Oceanul Atlantic si Indian de Sud, iar vara si-o petrec in Antarctica, pe insulele din apropierea Africii si Americii de Sud.

Capul pinguinului

Pinguinul macaroni are o infatisare tipica, foarte interesanta, creata mai ales de smocurile de pene galben-aurii cu dungi negre din partea de sus a capului, de deasupra ochilor, care formeaza un fel de creasta. Corpul este grasut, pe partea dorsala coloritul este inchis, la multe exemplare aproape negru, iar pe partea ventrala este alb. La varsta adulta poate avea inaltimea de 50-70 cm sau chiar putin mai mult, iar greutatea in jur de 5-6 kg. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si cantareste mai mult. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual pronuntat, singura diferenta dintre ei fiind ciocul mai mare la mascul, care poate fi destul de usor de observat. Ciocul este mare, gros, prezinta un bulb mare, impresionant si are un colorit rosu-portocaliu. La baza lui apare o zona ingusta de piele roz. Capul este mare, gatul este gros si scurt, ambele sunt intunecate, de obicei negre. Ochii sunt mici, au irisul rosu sau maro, iar picioarele sunt scurte si de culoare roz. Cele doua inotatoare superioare sunt foarte bine dezvoltate, adaptate pentru a inota si pentru a face sarituri in apa, la adancimi mari. Corpul este acoperit cu fire mici de par care alcatuiesc un fel de blana deasa, impermeabila datorita unui ulei ce este eliminat prin piele si care nu permite sa patrunda apa.

Pinguini macaroni

Astfel de pinguini sunt foarte sociabili, comunica prin sunete stridente, isi petrec foarte mult timp in apa (am putea spune chiar ca au obiceiul sa stea majoritatea timpului in mare), formeaza perechi la sfarsitul lunii octombrie, se curteaza pana la inceptului lui noiembrie si apoi se imperecheaza. Clocesc in colonii foarte mari, isi fac cuiburile direct pe sol, iar aspectul lor este destul de primitiv (alcatuit din pietre si noroi, in gauri sapate in pamant si printre roci). Uneori au obiceiul sa-si captuseasca cuibul cu fire de iarba pentru a-si proteja ouale de vant, pe perioada clocitului.

Citește și:  Jacana motata (Jacana jacana), o pasăre nemigratoare acvatică
Colonie de pinguini

In perioada de imperechere femela depune doar doua oua, al doilea la patru zile dupa primul. De regula primul ou este mai mic si riscul ca puiul sa nu se dezvolte normal si sa moara este ridicat, de aceea femela ajunge la final sa aiba un singur pui. Ouale sunt incubate de femela, iar dupa eclozarea lor puii sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti timp de 3 saptamani. Femela rezista fara hrana pe toata durata clocitului, apoi dupa eclozare este inlocuita de mascul (care incalzeste puiul) si astfel ea poate pleca in cautare de crustacee, peste si krill, ca sa se hraneasca. In cadrul coloniei pinguinii formeaza un fel de cresa in care puii sunt tinuti impreuna si ocrotiti de adulti.

Pinguini macaroni in apa

Viata acestor pinguini este foarte interesanta, iar in ultimii ani a fost inteleasa si mai mult de catre cercetatori. Potrivit lor, pinguinii macaroni sunt inotatori excelenti, au capacitatea de a inota si pana la 8-10 km pentru a se hrani. Desi se credea ca sunt mari iubitori de peste, se pare ca hrana lor preferata este alcatuita din crustacee si cefalopode. Cand inoata in ape mai reci, au obiceiul insa sa manance krill antarctic, care se gaseste la acele altitudini mai aspre. Pot rezista sub apa o perioada de timp care variaza intre 2-3 minute, apoi trebuie sa iasa neaparat la suprafata, de aceea sunt vazuti de multe ori inotand cu capul deasupra apei. Cei mai mari dusmani ai lor sunt balenele si focile ucigase, dar si pasarile de prada care le ataca puii.

Pinguinul macaroni face parte din familia Spheniscidae, ordinul Sphenisciformes si nu este o specie in pericol de disparitie. Speranta de viata la acest pinguin este cuprinsa intre 8-15 ani.

Video – Pinguinul macaroni (Eudyptes chrysolophus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.