Platica (Abramis brama) este un peste de apa dulce care populeaza lacurile cu fundul noroios si apele lin curgatoare. Este raspandita foarte mult in toata Europa. Populeaza lacurile, iazurile, baltile mari, porturile si canalele fluviale.

Habitatul și distribuția plăticii în România

La noi in tara apare in Dunare, pe cursurile inferioare ale celor mai mari rauri, dar si in lacurile: Siutghiol, Razelm, Caldarusani, Snagov, Cernica, Mogosoaia si diferite helestee. Este foarte frecventa in apele raurilor: Siret, Olt, Jiu, Prut, Mures, Timis, Somes si altele.

Caracteristicile fizice ale plăticii

Are capul relativ mic fata de corp si putin turtit pe laterale. Ochii sunt mici, irisul are reflexii aurii sau argintii. Gura este si ea mica, iar pe maxilarul superior are dinti pe ambele parti. Are doua inotatoare pectorale mici, o inotatoare dorsala, o inotatoarea codala bifurcata si o inotatoare anala alungita.

Coloritul variaza de la maro la gri metalizat, in functie de fiecare exemplar in parte. Burta este in general alba si are un luciu perlat. Inotatoarele sunt de coloare gri inchis sau gri deschis. Corpul este acoperit cu solzi mari si mucus gros. Poate ajunge la o lungime medie de 30-50 cm cand greutatea este de 0,5-1 kg.

Reproducerea și ciclul de viață al plăticii

Perioada de reproducere este in aprilie-iunie si dureaza doua saptamani. Daca vremea se raceste brusc, depunerea icrelor este intrerupta si reluata mai tarziu. Femela depune un numar foarte mare de icre, care variaza intre 150000 si 300000 si au un diametru de 1,6 mm.

Acestea sunt lipicioase, astfel ca raman prinse de plantele acvatice, de pietre sau de radacinile copacilor cazuti in apa. Pestisorii ajung la maturitate dupa trei sau patru ani.

platica

Dieta și obiceiurile alimentare ale plăticii

Platica este un peste omnivor, care se hraneste cu seminte, frunze, muguri de plante, insecte acvatice, larve de insecte, moluste, crustacee mici, scoici, melci, ramasise ale unor vietati, uneori si cu pestisori mici. Prefera apele cu fundul noroios si multe plante acvatice, unde poate gasi hrana preferata. Dusmanii sai cei mai mari sunt salaul, somnul si anghila.

Acest peste poate ajunge in apele europene la dimensiuni destul de mari de 60-65 cm si o greutate de 1,5-3 kg. In conditii normale, poate trai aproximativ 16 ani. La varsta de 8 ani ajunge la o lungime de cca. 40 cm.

Importanța plăticii pentru pescari și ecosistem

Este o specie de peste foarte apreciata de pescarii sportivi. Acestia stiu locurile unde se afla, deoarece obisnuieste sa scormoneasca pe fundul noroios al apei, in cautarea hranei, astfel tulbura apa. Carnea sa este alba, foarte gustoasa, cu oase destul de multe. Icrele sunt si ele foarte apreciate pentru gustul lor deosebit.

Platica face parte din ordinul Cypriniformes si familia Cyprinidae.

Curiozități despre plătică

Plătica nu este doar un pește comun în apele României, ci și o specie cu câteva trăsături fascinante. De exemplu, în condiții optime, plătica poate atinge dimensiuni impresionante, de până la 65 cm în lungime și o greutate de 3 kg. Un alt aspect interesant al acestei specii este modul său de reproducere: femelele depun între 150.000 și 300.000 de icre, care rămân lipite de plantele acvatice și pietrele de pe fundul apei.

De asemenea, plătica poate trăi până la 16 ani, iar carnea sa albă este apreciată pentru gustul delicat, deși este un pește destul de osos. Pescarii sportivi consideră plătica o captură valoroasă, datorită comportamentului său și a rezistenței sale în apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.