Intr-o noapte senina, de preferinta la tara unde poluarea este minima, cerul noptii ne poate oferi unul din cele mai spectaculoase evenimente din univers. Acest spectacol este cunoscut sub numele de “ploaia de meteoriti Geminide” si este una din cele mai uimitoare ploi de meteoriti ce pot fi vazute pe parcursul anului. Aceasta ploaie de meteoriti are loc la inceputul lui Decembrie (este cea mai vizibila intre 13 si 14 decembrie) si a fost descrisa adeseori ca fiind “finalul grandios” al universului. Multicolore, abundente si usor de observat, Geminidele sunt si printre cele mai de incredere ploi de meteoriti ale anului in ceea ce priveste vizionarea lor, fie ca este vorba de scopuri recreationale sau stiintifice.
Meteoritii din aceasta ploaie provin de la un radiant situat in constelatia Gemenilor (de unde si numele ploii). Cu toate acestea, ei pot aparea aproape oriunde pe cerul noptii si sunt caracterizati de culorile lor diferite: 65% sunt albi, 26% sunt galbeni, iar restul de 9% sunt rosii, albastri si verzi. Acesti meteoriti au o viteza de calatorie medie in comparatie cu meteoritii din alte ploi (in jur de 35 de kilometri pe secunda), ceea ce ii face destul de usor de reperat. Cu maximele care ajung de obicei pana la 50 de meteoriti pe ora, exista o multime de ocazii de a-i observa. Din aceasta cauza, Geminidele sunt considerate a fi cele mai consecvente si active ploi de meteoriti ale anului.
Aparitia initiala a ploii de meteoriti Geminide a avut loc destul de brusc in anii 1860, cand a fost inregistrata prima ploaie in anul 1862, in Manchester, Anglia. In ani 1870, observatiile Geminidelor au devenit si mai numeroase pe masura ce astronomii si-au dat seama ca o noua ploaie anuala de meteoriti devenise activa. Prima estimare a puterii Geminidelor a avut loc in anul 1877, cu o rata de aproximativ 14 meteoriti pe ora. Aceasta rata a crescut usor pana la sfarsitul secolului al 19-lea, ajungand pana la 23 de meteoriti pe ora si a continuat sa creasca in cea mai mare parte a secolului 20. In anii 1900, media era de 20 de meteoriti pe ora, in anii 1930, media era de 50 pe ora, in anii 1940-1950, media era de 60 pe ora, in anii 1960, media era de 65 pe ora, iar in anii 1970, media era de 80 de meteoriti pe ora. Ratele au ramas de aproximativ 80 de meteoriti pe ora pana la sfarsitul secolului 20.
Spre deosebire de alte ploi de meteoriti, Geminidele pot fi vazute inca de la ora 9 sau 10 seara. Punctul culminant ar putea avea loc in jur de ora 2 dimineata. Fara Luna care sa strice spectacolul, 2012 se preconizeaza a fi un an extrem de favorabil pentru urmarirea marelui final reprezentat de Geminide. Cele mai bune momente de vizionare a Geminidelor vor fi pe data de 14 decembrie, intre orele 1 si 3 dimineata.
VIDEO: