Babirusca este o specie endemica din padurile tropicale din sud-estul Asiei – din Insulele Sulawesi, Mangole si Torgan din Indonezia. Numele sau se traduce ,,porc-cerb” si face referire la aspectul sau ciudat – coltii mari ce cresc prin pielea de pe botul sau si sunt curbati spre ochi.

Acestia ii creeaza un aspect foarte interesant de parca ar avea coarne si pot ajunge la lungimea de 31 cm, sunt destul de fragili, incat se pot deteriora si rupe cu usurinta deoarece au alveolele slabite. La femela acesti colti sunt atrofiati sau lipsesc complet. De asemenea, caninii au o forma bizara, nu sunt orientati in interiorul gurii, ci in afara ei si ies pe partile laterale ale botului in sus. La masculi caninii sunt mult mai lungi si mai curbati decat la femele.

La varsta adulta babirusca poate avea lungimea corpului de 0,9-1,1 m, inaltimea la greaban de 65-80 cm, greutatea de aproximativ 100 kg si lungimea cozii de 27-32 cm. Corpul acestui porc este rotund, robust, acoperit de piele aspra in mare parte fara par, cu un aspect ridat, are numeroase falduri si un colorit in nuante ce variaza de la maroniu la cenusiu inchis. Picioarele sunt subtiri si destul de lungi comparativ cu cele ale altor specii de porci, au copite mari perfect adaptate sa sustina intreaga greutate a animalului.

Acesti porci sunt omnivori si traiesc mai ales in zonele impadurite tropicale din apropierea raurilor, mlastinilor si lacurilor, uneori si langa asezarile umane. Alearga foarte repede in galop si au capacitatea de a inota destul de bine.

Porcul Babirusca
Porcul Babirusca

Pot fi observati singuri sau in grupuri mici de cate 5-8 exemplare, calatorind impreuna mai ales in primele ore ale zilei, in cautare de hrana. Deseori se aud mormaielile si sunetele groase pe care le scot pentru a comunica intre ei. Obisnuiesc sa faca bai de noroi in dorinta de a scapa de insectele si parazitii de pe piele. Hrana lor consta din insecte, mici vertebrate si nevertebrate, viermi, frunze, fructe ce au coaja lemnoasa, radacini, ramuri de arbusti si mici animale. Prefera ciupercile si fructele de mango.

In perioada de imperechere masculii isi ascut coltii de trunchiurile copacilor si se lovesc cu ei in timpul luptelor pe care le dau pentru cucerirea femelelor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca rolul coltilor nu este doar de arme in timpul luptelor, insa nu s-a stabilit cu exactitate care ar fi acela, se presupune ca ar fi un mijloc de intimidare al adversarilor si de impresionare al femelelor, cert este ca mai exista pareri diferite in legatura cu aceasta tema.

Dupa imperechere, femela naste 1-2 pui dupa o perioada de gestatie de 5 luni si 6-8 zile. Puii au la nastere lungimea de 15-20 cm, sunt alaptati de femela cateva luni, apoi mananca hrana asemanatoare cu cea pe care o consuma si adultii si ajung la maturitatea sexuala la varsta de 18 luni. Speranta de viata la porcul babirusca este de 12 ani in captivitate, in cazuri exceptionale si de 18-20 de ani.

Babirusca are denumirea stiintifica de Babyrousa babyrussa, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Suidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Omul vaneaza porcii babirusca pentru carnea lor considerata foarte gustoasa.

Video – Porcul Babirusca (Babyrousa babyrussa):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.