Rata mareRata mare (Anas platyrhynchos) este cea mai frecventa specie care cloceste in regiunile tarii noastre. Este forma salbatica a ratelor noastre domestice. Aria sa de raspandire cuprinde Europa, America, Asia, dar si partea de nord a Africii.

Atat masculul, cat si femela prezinta o oglinda albastra cu un contur alb, care este foarte vizibila in special in timpul zborului. In rest penajul la cele doua sexe difera foarte mult.

In perioada de reproducere, masculului are capul si partea superioara a gatului de culoare verde stralucitor. Apoi urmeaza un guler de culoare alba. Pieptul si partea superioara a spatelui sunt maro-violet. Lateralele, abdomenul si umerii sunt gri-argintii cu alb. Aripile au pene gri-cafenii, albe si negre-cafenii cu margini albe. Coloritul aripilor se poate observa bine in timpul zborului. Ciocul este galben, picioarele portocalii.

Rata mare (Anas platyrhynchos)Femela are penajul colorat in brun-inchis si brun-deschis, gatul cafeniu, desupra ochilor apare cate o dunga maro, coada are pene bej-maro cu dungi, pieptul este bej-maro pestrit, ciocul maroniu, iar picioarele portocaliu-deschis.

Masculul are o lungime de 56 cm, deschiderea aripilor de 92-98 cm, greutatea variaza foarte mult. Femela este mai mica decat masculul. Strigatul lor este variat: ,,fefev- fefev”, ,,uh-uh” sau un ,,yeeb” calm.

Citește și:  Prepelița pictată – Turnix varius, o pasăre comună în Noua Caledonie

Rata mare este o pasare omnivora, se hraneste cu insecte, plante, seminte, viermi, broaste si pesti. De obicei isi cauta hrana in ape putin adanci, introduce capul in apa pentru a scormoni pe fund, sau paste pe pajisti.

Prefera zonele umede, cu rauri calme, iazuri, lacuri, mlastini. Cuibul este in general realizat de femela si are un aspect rudimentar. Este facut din crengute uscate si amplasat direct pe sol sau in copaci. Femela depune 5-15 oua, pe care le cloceste singura o perioada de 26 de zile. La inceput puii sunt acoperiti cu puf galben pe piept, maroniu pe laterale si pe burta, cafeniu cu pete galbene pe spate, galben pe fata, maroniu pe crestetul capului si au cate o dunga maro in zona ochilor. De cresterea si hranirea puilor se ocupa in continuare doar pasarea mama. Puii ajung la maturitate dupa un an de viata.

Rata mare face parte din ordinul Anseriformes si familia Anatidae.

Video – Rata mare (Anas platyrhynchos):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.