Înțepăturile de albine și viespi sunt o experiență neplăcută, dar din fericire, există remedii eficiente chiar în propria casă care pot ajuta la ameliorarea durerii și inflamației. De la aplicarea ghetelor până la folosirea unor ingrediente comune precum oțetul sau bicarbonatul de sodiu, aceste soluții naturale sunt accesibile și rapide.

Este important să știi ce metode funcționează cel mai bine pentru a te ajuta să scapi de disconfort cât mai repede. Înainte de a recurge la remedii, trebuie să te asiguri că nu ai o reacție alergică severă, caz în care trebuie să ceri ajutor medical imediat.

Auzi bazaitul, vezi albina sau viespea, insa pana sa-ti dai seama ce se petrece, ai fost deja intepat! Aproape toti oamenii au trecut prin experienta asta cel putin o data in viata, si nu este deloc distractiv. Albinele si viespile au ace cu care injecteaza venin in victimele lor neatente. Cele mai comune reactii la intepaturi de albine si viespi sunt: roseata, durerea, mancarimea, umflaturi in zona intepaturii care pot dura pana la cateva ore.

Exista si alte insecte care inteapa (tantari, furnici, muste negre etc.), insa de obicei veninul lor nu provoaca o reactie atat de intensa. Probabil cel mai simplu mod de a aborda disconfortul unei intepaturi de albine si viespi, este sa previi ca asta sa se intample in primul rand. Exista cateva solutii care te pot ajuta sa te protejezi de aceste insecte suparatoare. In primul rand trebuie sa-ti pastrezi calmul.

albine

Daca observi ca o albina sau viespe zboara in preajma ta, stai calm. Apoi incepi incet-incet sa te misti, insa fara sa dai din maini sau sa incerci sa strivesti insecta. Daca te agiti, s-ar putea ca insecta sa fie motivata sa te intepe.

Ati observat vreodata cum uneori, cand doi oameni stau afara, albinele si viespile zboara doar in jurul uneia din cele 2 persoane? Nimeni nu stie sigur de ce, dar unii experti cred ca insectele gasesc transpiratia sau mirosul corpului mai atragatoare la anumite persoane, decat la altele. Conform unei teorii, daca mirosul transpiratiei tale se schimba, nu vei mai atrage aceste insecte.

Unii cercetatori chiar sugereaza ca daca mananci ceapa si usturoi, poti tine insectele departe. Partea proasta este ca in acest fel ii tii si pe alti oameni la distanta. De asemenea, daca vrei sa eviti sa ai parte de intepaturi de albine si viespi, nu purta haine luminoase, cu modele florale sau tesaturi aspre. Nu se stie inca de ce, dar se pare ca anumite haine atrag insectele. Cel mai indicat este sa porti tesaturi netede si haine in culori deschise (alb, kaki, verde, bej), atunci cand planuiesti sa-ti petreci ziua in natura.

Nu purta parfum, intrucat acesta, alaturi de apa de colonie, lotiunea dupa ras, spray-ul de par si sapunul, vor atrage cu siguranta insectele. Poate n-o sa te simti fresh fara aceste lucruri, insa cu siguranta va merita sa faci acest sacrificiu daca nu vrei sa ai parte de intepaturi de albine si viespi.

Bijuteriile stralucitoare si alte obiecte metalice atrag insectele, deci ar fi bine sa le lasi acasa, atunci cand mergi la un picnic, gratar sau o iesire in parc. Tine-ti pantofii in picioare. Intr-adevar e o senzatie minunata sa mergi in picioarele goale prin iarba, insa nu este deloc o idee buna sa faci asta.

Albinele sunt atrase de trifoi, care acopera multe pajisti, iar viespile isi fac cuiburile in pamant, deci ai mari sanse sa fii intepat. Atunci cand mancati afara, este bine sa tii mancarea acoperita, de asemenea pune capac si la cosul de gunoi, intrucat acestea atrag insectele.

Fii atent la recipientul din care bei, intrucat albinele si viespile pot intra in sticla sau paharul din care bei si te pot intepa in limba sau gat. Atunci cand te afli in natura trebuie sa fii atent la mediul inconjurator. De exemplu, daca te-ai apucat de gradinarit sau faci alte treburi prin curte, este indicat sa fii cu ochii in patru pentru a detecta posibile cuiburi de viespi si albine.

Aceste cuiburi pot fi gasite sub stresini, in podul casei, in copaci, vita de vie, arbusti, gramezi de lemn si alte locuri ferite. Daca deranjati un asemenea cuib, fie si din greseala, puteti enerva insectele. Avand in vedere ca exista miliarde de insecte in natura, cu siguranta vei fi intepat macar o data in viata. Din fericire, remediile pentru intepaturi de albine si viespi le poti gasi chiar in propria bucatarie.

Ce trebuie să faci imediat după o înțepătură de albină sau viespe

In timp ce tratezi intepatura cu aceste remedii de casa, trebuie sa fii atent la posibilele semne ale unor reactii mai severe, pentru a fi pregatit sa soliciti ajutor medical in caz de nevoie. Carbunele activat poate ajuta la scoaterea toxinelor care cauzeaza inflamatie, tumefiere si mancarime. Pentru a face o pasta, deschide 2 sau 3 capsule de carbune, amesteca-le cu apa, iar apoi aplica peste zona afectata.

albina polen

Dupa 30 de minute, sterge pasta cu o carpa uda. Gheata sau o compresa rece are rolul de a diminua mancarimea, de a reduce inflamatia si de a usura durerea provocata de intepatura. Pune gheata zdrobita intr-o punga de plastic (poti folosi si o punga cu legume congelate), infasoar-o intr-un prosop si aplic-o pe zona afectata.

Un alt remediu bun pentru intepaturi de albine si viespi este otetul, indiferent ca este vorba de otet alb sau otet de mere. Acesta va atenua durerea provocata de intepatura, destul de rapid. Il poti turna direct peste intepatura sau il poti amesteca cu bicarbonat de sodiu, facand astfel o pasta pe care o aplici apoi pe intepatura. Daca nu ai otet, il poti inlocui foarte usor cu zeama de lamaie.

Uneori, albinele si viespile isi pot lasa acul in pielea ta atunci cand te inteapa. In caz ca se intampla asta, trebuie sa indepartezi acul cu grija, folosind lama unui cutit. Nu folosi penseta sau un cleste, intrucat daca strangi acul, acesta va injecta si mai mult venin.

Dupa ce ai scos acul, aplica un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau betadina. Un alt remediu eficient este banalul sapun (cel fara parfum, intrucat sapunul parfumat poate irita zona afectata).

Umezeste sapunul, si freaca-l usor pe zona afectata, dupa care clateste bine. Remediile de mai sus sunt naturale si pot fi folosite cu usurinta de oricine doreste sa scape usor si rapid de efectele nedorite cauzate de intepaturi de albine si viespi.

Când devine înțepătura o urgență medicală

Deși majoritatea înțepăturilor de albine și viespi pot fi tratate cu remedii casnice, există cazuri în care reacțiile pot deveni periculoase. Dacă apar simptome precum dificultăți de respirație, umflături severe, amețeli sau o erupție cutanată extinsă, este posibil să te confrunți cu o reacție alergică severă (anafilaxie).

În astfel de situații, este vital să soliciti ajutor medical de urgență. Persoanele cu un istoric de alergii la înțepături ar trebui să aibă mereu la îndemână un injector cu epinefrină.

Cum să eviți înțepăturile de albine și viespi

Pe lângă tratarea înțepăturilor, prevenția este la fel de importantă. Poți reduce riscul de a fi înțepat urmând câteva sfaturi simple: evită să porți haine colorate sau cu modele florale atunci când ești în aer liber, evită parfumurile puternice și asigură-te că păstrezi alimentele și băuturile acoperite în timpul picnicurilor. De asemenea, fii atent la mediul înconjurător și evită cuiburile de albine și viespi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.