Salamandra cu dungi aurii isi are numele de la cele doua dungi galbene-aurii de pe spate care se unesc spre mijlocul partii dorsale, astfel incat pe coada la baza acesteia se observa doar o singura banda longitudinala mai lata si din ce in ce mai ingusta spre varful ei. Aceasta salamandra are capacitatea de a alerga foarte rapid comparativ cu alte specii, ea fiind ajutata de coada foarte lunga, membrele mari si corpul ingust.
De asemenea este atat de agila si vioaie, inca de multe ori poate sari din piatra in piatra, sau rula in stratul de vegetatie moarta ca o soparla. Ca aspect general nu este altceva decat un mic amfibian cu coada, iar arealul sau este format din regiunile impadurite umede din sud-estul Europei, in Spania si Portugalia la altitudini de pana la 1300 m, in partea de nord-vest a Peninsulei Iberice.
Are corpul destul de scurt, cilindric, masoara doar 12-14 cm, iar coloritul sau este predominant maroniu-inchis pe partea superioara cu dungile aurii, iar pe burta putin mai deschis. Femela este intotdeauna putin mai mare decat masculul, cu aproximativ 1 cm. Membrele anterioare au cate patru degete iar cele posterioare cate cinci, toate sunt destul de bine dezvoltate si ii ofera posibilitatea sa se deplaseze rapid in stratul de vegetatie de pe sol, unde vaneaza hrana sa preferata formata din insecte, paianjeni si larve de insecte.
Are capul mare, ochii bulbucati cu irisul de culoare inchisa, iar limba lunga si lipicioasa. Acuitatea vizuala este foarte buna la aceasta salamandra, ea joaca un rol principal in viata sa, atat pentru a scapa de pericole cat si pentru a vana. In cazul in care este amenintata (de atacul serpilor, amfibienilor, viperelor) isi poate lasa coada spre a reusi sa fuga si sa dispara cat mai iute din raza vizuala a pradatorului.
Ulterior coada creste la loc, se regenereaza. Fiind o specie nocturna se hraneste mai mult in timpul noptii, ziua sta ascunsa pe sub pietre si bustenii culcati la pamant. In lunile decembrie si ianuarie poate hiberna, iar in perioadele de seceta sta inactiva in adaposturi umede o perioada de cateva saptamani.
Sezonul de reproducere este in prima luna de primavara. Salamandrele se imperecheaza pe uscat in vegetatia de la nivelul solului, pe sub bustenii care au lemnul putred sau in pesterile umede. Masculul tine femela cu membrele anterioare si introduce spermatoforul in cloaca acesteia.
Dupa o scurta perioada de timp de la imperechere femela depune cel mult 20 de oua intr-u cuib umed pe sol, pe sub pietre sau radacini. La nu mai putin de 8 saptamani ouale eclozeaza si apar micile salmandre care masoara fiecare aproximativ 1,3 cm. Acestea isi continua dezvoltarea pe sol sau in apa pana la stadiul de adult.
Salamandra cu dungi aurii are denumirea stiintifica de Chioglossa lusitanica, face parte din ordinul Caudata, familia Salamandridae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimii ani datorita defrisarilor si poluarii.
Video – Salamandra cu dungi aurii (Chioglossa lusitanica):