Una dintre cele mai interesante picturi care il infatiseaza pe Iisus Hristos este opera lui Leonardo da Vinci – Salvator Mundi (in traducere Salvatorul Lumii sau Mantuitorul). In spatele acestei picturi se afla o poveste interesanta deoarece pictura a fost pierduta si regasita dupa foarte mult timp spre bucuria criticilor si iubitorilor de arta.
Se presupune ca pictura a fost realizata intre anii 1506 – 1513 in Franta, pentru a fi oferita lui Louis al XII-lea al Frantei. Opera de arta il infatiseaza pe Iisus Hristos purtand vesminte renascentiste, tinand mana dreapta ridicata si degetele incrucisate in semn de binecuvantare. In mana stanga, usor ridicata, Mantuitorul tine un glob ca simbol al Pamantului, al lumii pe care o salveaza.
In primii ani de la realizarea operei de arta, pictura s-a aflat in proprietatea lui Louis al XII-lea al Frantei, dupa care aceasta a juns in proprietatea lui Charles I al Angliei, fiind un element important al colectiei sale, inregistrat in anul 1649.
Cativa ani mai tarziu, mai precis in anul 1763, deja celebra pictura a fost revendicata de catre Ducele de Buckingham si Nomanby, urman ca abia in anul 1900 pictura sa fie din nou inregistrata. Desi partial distrusa si supusa unor restaurarii destul de arpige, in acel an pictura a fost cumparata de catre un colectionar celebru din Marea Britanie, urmand ca aproape 60 de ani mai tarziu acesta sa vanda pictura pentru nici macar 50 de lire. Din acel moment pictura a fost data disparuta si nimeni nu s-ar fi asteptat ca opera, deja aflata intr-o stare deplorabila, sa mai fie regasita.
Si cum misterul disparitiei a amplificat valoarea operei, in jurul picturii s-au creat foarte multe controverse in special din punct de vedere religios. Insa, adevarata isterie a inceput in momentul in care pictura a fost descoperita si lucrarile pentru reconditionarea sa au facut ca multi artisti specializati in opera lui da Vinci sa emita numeroase teorii conform carora pictura nu apartine lui Leonardo da Vinci. Si este foarte normal avand in vedere faptul ca, de-a lungul anilor, pictura a suferit numeroase modificarii, fiind restaurata si starea ei nefiind nici in acel moment una foarte buna. Pictura a fost stearsa si pictata de mai multe ori la rand de catre oameni fara o cultura bogata in acest domeniu, lucru care a facut ca opera veritabila sa arate ca o copie.
Pentru a elucida misterul din spatele picturii, directorul Galeriei Nationale de Arta din Londra i-a convocat pe toti specialistii in domeniul artistic, specialisti care au studiat de-a lungul timpului toata opera lui da Vinci. Dupa analizarea fiecarui element, criticii au ajuns la concluzia relevanta ca opera apartine intr-adevar lui da Vinci.
Criticii de arta care au studiat fiecare amanunt al operei lui Leonardo da Vinci au numit-o replica masculina a Giocondei. Pe langa faptul ca tehnicile folosite pentru realizarea ambelor picturi sunt foarte asemanatoare, si elementele de compozitie au puncte comunte. Conform acestora, opera nu a fost creata cu scopul de a-l infatisa pe Mantuitor, ci mai mult cu scopul de a crea ambiguitate si in continuitate.
Dupa aproape sapte ani, timp in care pictura a fost restaurata cu foarte mare grija, Salvator Mundi a fost expusa in luna noiembrie a anului 2012. Opera care in anul 1958 a valorat doar 45 de lire, valoreaza in prezent 120 de milioane de lire, fiind una dintre cele mai scumpe opere de arta din lumea intreaga.