Mamba verde est-african (Dendroaspis angusticeps) este unul dintre cei mai veninoși șerpi din pădurile tropicale ale Africii de Sud și Sud-Est. Cunoscut pentru coloritul verde strălucitor și agilitatea remarcabilă, acest șarpe se camuflează perfect în frunziș, făcându-l dificil de observat.

Mamba verde est-african (Dendroaspis angusticeps) este un sarpe veninos si periculos care traieste pe ramurile copacilor din padurile seculare din sudul si sud-estul Africii. Datorita coloritului sau verde, abia poate fi deosebit de frunzisul copacilor in care se ascunde – fapt ce il face si mai periculos.

Caracteristicile fizice ale mamba verde est-african

Este un sarpe de dimensiuni considerabile, care poate ajunge la lungimi cuprinse intre 1,5-2,5 m. Comparativ cu lungimea corpului, diametrul este destul de mic, iar aspectul sau este cel de reptila subtire si eleganta, ajutata si de culoarea verde stralucitoare. Dupa cum spuneam majoritatea exemplarelor au un colorit verde viu, insa unele au o nuanta chiar mai deschisa, sau cu numeroase pete, unele mai deschise si altele mai inchise, mai ales pe partea ventrala a corpului.

Puii acestui sarpe au un colorit verde-palid cu nuante galbui, iar aspectul lor se aseamana cu cel al adultilor in momentul cand ating lungimi de cca. 1,4-1,6 m. Capul are o forma alungita si ingusta, ochii au pupila rotunda, cu irisul de culoare verde-deschisa, crem, gri sau galbena.

Habitat și comportament de vânătoare

Mamba verde este un sarpe perfect adaptat la viata in arbori si arbusti, el coboara pe sol doar ca sa-si vaneze eventual prada. Se muta de pe sol pe copaci si invers cu o miscare rapida si o agilitate extraordinara de a prinde soparlele, soarecii, veveritele, pasarile mici, broastele sau alte mamifere de dimensiuni reduse.

Mamba verde est-african

Veninul și efectele acestuia asupra prăzii

Are muscatura otravitoare si foarte puternica, este capabil sa rupa coloana vertebrala a unui mamifer de dimensiuni medii, saliva sa cu venin contine un acid special care poate dizolva si partile nedigerabile ale prazii – penele, oasele sau blana. Este un sarpe diurn, care vaneaza ziua si doarme noaptea pe ramurile si in scorburile copacilor. Cand se simte in pericol se intoarce si ataca brusc.

Desi este foarte veninos, destul de rar ataca omul. Cand o face, obisnuieste sa sara si sa muste gatul si fata victimei. Dupa muscatura sa daca nu se administreaza rapid antidotul exista posibilitatea ca omul atacat sa moara.

La aceasta specie reproducerea este ovipara, femela depune un numar de 15 oua in vegetatia aflata in descompunere, apoi le abandoneza. Dupa o perioada de 3 luni ies puii care la inceput, masoara cca. 30-40 cm si deja au o doza de venin posibil mortala pentru om. In general au coada foarte lunga, iar trecerea de la corp la coada nu este bine evidentiata.

Mamba verde est-african face parte din ordinul Squamata, familia Elapidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Curiozități despre mamba verde est-african

Mamba verde est-african este adesea confundat cu alte specii de șerpi verzi, dar prezintă câteva trăsături unice care îl diferențiază. Spre deosebire de alte mamba, care pot fi agresive, mamba verde are un comportament mai precaut și preferă să se retragă în loc să atace. Totuși, când se simte amenințat, își arcuiește corpul și atacă cu o precizie remarcabilă. În tradițiile populare din unele zone africane, mamba verde este considerat un simbol al forței naturii și al echilibrului, datorită rolului său important în păstrarea echilibrului în ecosistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.