Sarpele cu clopotei tropical este o specie foarte veninoasa care traieste intr-un areal alcatuit din regiunile de stepa si paduri uscate din America Centrala si de Sud, din sudul Mexicului si pana in Argentina. Face parte din familia Crotalidae si sunt cunoscute aproximativ 14 subspecii ale genului Crotalus care difera prin coloritul si lungimea corpului.
Sarpele cu clopotei tropical are corpul destul de mare, gros si puternic, cu lungimea de 1m, sau chiar de 1,5 m in cazuri exceptionale. Corpul este acoperit cu solzi mici si desi, iar coloritul este variabil, in nuante de maro, crem, galben, rosu, gri, verde si negru pe partea superioara.
Ventral corpul are un colorit mai deschis, in nuante de crem albicioase. Pe gatul sau lung prezinta doua dungi longitudinale albicioase, pe partile laterale. Coada este lunga si subtire, iar capul mare, aplatizat pe partea superioara si lat. Prezinta senzori termici evidentiati cu ajutorul carora isi depisteaza prada in timpul noptii, el fiind o specie nocturna.
Hrana sa consta din mici mamifere si mai ales rozatoare, pe care le prinde chiar din vizuina lor. Numele de sarpele cu clopotei tropical se refera la sunetele ascutite pe care le scoate si care sunt caracteristice acestor specii Crotalus care traiesc in regiunile tropicale.
Reproducerea este vivipara, femela naste un numar de 6-12 pui vii. Muscatura acestui sarpe este foarte veninoasa poate provoca grave leziuni, inflamatii, hemoragie si durere acuta. Veninul afecteaza sistemul nervos central al victimei, datorita substantelor neurotoxice din compozitia sa. Cea mai periculoasa subspecie este Crotalus durissus terrificus a carui muscatura a fost mortala la peste 70% din cazurile inregistrate pana in prezent.
Sarpele cu clopotei tropicali are denumirea stiintifica de Crotalus durissus, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Video – Sarpele cu clopotei tropical (Crotalus durissus):