Cisnădioara este un sat ce aparţine judeţului Sibiu, din regiunea transilvăneană, fiind foarte cunoscut mai ales pentru diversele evenimente de o deosebită importanță culturală pe care le organizează anual. Totodată, Cisnădioara mai este vestită printre drumeţi, datorită atracţiilor turistice de un real interes, printre care se numără atât frumuseţile naturale, cât şi monumentele istorice şi este o bună gazdă pentru cea mai veche orgă cu tuburi din România care încă funcţionează, cât şi pentru bazilica construită în stil romanic încă din a doua jumătate a secolului al XII-lea.

Din punct de vedere geografic, putem spune că Cisnădioara este plasată chiar în apropierea oraşului Cisnădie, aflându-se la o distanţă de doi kilometri în vest şi la zece kilometri distanţă faţă de Sibiu. Cisnădioara este, practic, situată pe o pantă lină, unde tipul predominant de relief este dealul, având şi un vârf stâncos care însă este plasat în partea de sud, exact unde se află şi o biserică fortificată şi cetatea. Imaginea e cu atât mai magnifică, având în vedere că în partea de sud, răsar răzleţi munţii Cibin, care întregesc peisajul.

Scurt Istoric – generalităţi

Cisnădioara este atestată documentar încă din secolul al XIII-lea, printr-un act ce stabilea o donaţie în anul 1223 şi, odată cu acesta, şi bazilica construită din deal, care s-a finalizat în acelaşi an, este donată către mănăstirea cisterciană de la Carta. Deşi săpăturile arheologice ar putea demonstra practic că au fost aşezări încă şi mai vechi, chiar din perioada la Tene, deocamdată mulţumitoare poate fi şi această cifră.

Din cauza faptului că satul Cisnădioara se află la o distanţă chiar mică faţă de Cisnădie, viaţa acestuia este mult influenţată de mediul urban, având în vedere că majoritatea sătenilor au locuri de muncă la oraş şi, mai mult decât atât, fac adesea naveta pentru diverse cumpărături, chiar dacă există magazine alimentare şi în locaţia respectivă. Cisnădioara are şi o pensiune ce se numeşte „Sub Cetate”, destinată turiştilor ce vin în zonă şi mai există şi un restaurant şi, în plus, multe chioşcuri micuţe, de stradă, ce oferă diverse, pot fi şi generatoare de suvenire.

Recent, a fost deschisă şi pensiunea ce poartă numele de Forum, iar alături de aceasta s-a deschis şi un local, pentru furnizarea unor servicii cât mai profesionale turiştilor. Cisnădioara are şi o mică poştă, numită mai degrabă oficiu poştal, care însă nu funcţionează cu program normal, ci doar în zilele lucrătoare şi la intervale orare matinale. Sătenii se deplasează adesea cu maşina personală, cu microbuzul ce parcurge distanţe până în oraş sau până în Sibiu şi se mai practică şi „ocazia” sau „autostopul”, mai ales până în Cisnădie, aceasta fiind aproape. Totodată, la restaurantul anterior menţionat, Sub Cetate, se pot face şi comenzi de taxiuri ce vin din Sibiu.

Citește și:  Monumentul Eroilor Revolutiei din 1989 din Caransebes : Obiective turistice Caraş-Severin

Puncte de atracţie

satu-cisnadioara.jpg

Unul dintre principalele obiective turistice este, cu siguranţă, Biserica de la Cisnădioara, o biserică fortificată, care este numită de către săteni „cetate” şi, în cele din urmă, cunoscută sub acelaşi nume şi de către turişti. Cetatea are denumirea în germană de Michelsberg, care provine, de fapt, de la hramul bisericii ce poartă numele Sfântului Mihail, aceasta fiind situată pe vârful unui deal din partea sudică a satului.

Acest monument este, practic, unul dintre cele mai vechi şi mai reprezentative monumente din Transilvania, construit în stilul romanic. Pe lângă acustica impresionanta care permite organizarea de diverse concerte în incinta fortificaţiei, se mai organizează şi multe spectacole de teatru sau spectacole sincretice, mai ales în preajma Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care îmbogăţeşte mult aspectul turistic al zonei, deoarece atunci vin foarte mulţi vizitatori dând un frumos colorit intercultural satului.

Totodată, au loc şi foarte multe expoziţii, inclusiv de fotografie şi de costume medievale, cetatea fiind un reper important pentru artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Un alt aspect foarte important este, totodată, şi Biserica Evanghelică, care se găseşte în centrul satului, în a cărei curte se află şi un monument ridicat în cinstea eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial şi o fântână.

Un eveniment important ce are loc în satul Cisnădioara este vestitul Campionat Naţional de canari cântăreţi, singurul de acest gen din ţară, care, de regulă, durează două zile. În cadrul acestui eveniment, participanţi din toată ţara se prezintă cu câte patru păsări, acestea fiind audiate şi notate de către o comisie, pentru timbru, capacităţile lor dinamice şi auzul lor muzical.

Alte manifestări ce au avut loc în Cisnădioara sunt, cu siguranţă, cele din cadrul anului 2007, când Sibiul a fost notat drept Capitala Culturală Europeană a anului în curs, iar sătuleţul a găzduit numeroase festivităţi de ordin cultural sau concerte cu formaţii internaţionale. Aparent, Cisnădioara nu duce lipsă deloc de viaţă culturală, mai ales atunci când Sibiul o include pe listă şi cel mai important este faptul că turismul este foarte dezvoltat, fapt ce permite ca un sătuleţ atât de mic să aibă un renume dus până peste graniţele României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.