De-a lungul timpului, nenumaratesculpturi au devenit celebre, prin valoarea lor artistica, prin mesajul transmis, prin notorietatea autorului sau prin aura de mister care le inconjoara. Sculpturile din Rock Garden, din orasul indian Chandigar, sunt cunoscute datorita unicitatii conceptiei si materialelor neconventionale din care sunt executate – deseuri industriale si menajere. In pofida banalitatii materialelor, rezultatul artistic da masura unei exceptionale creativitati. Ideea si realizarea ii apartin lui Nek Chand, un artist indian autodidact, care a ajuns in aceasta zona impreuna cu familia, in 1947, ca refugiat (ca alte milioane de indieni), cand regiunea Penjab a fost impartita intre Pakistan si India. Orasul era in curs de reconfigurare, din punct de vedere arhitectural, pe baza proiectelor arhitectului francez (elvetian de origine), reprezentant remarcabil al urbanismului modernist, Corbusier.
Nek Chang s-a angajat pe santier, in perioada reconstructiei (modernizarii) orasului Chandigarh, ca inspector de drumuri, rastimp in care a invatat o multime de lucruri din acest domeniu. A demarat proiectul sau de a amenaja o mare suprafata pe care sa amplaseze diferite sculpturi, in 1957, in secret, pe un teren ocupat ilegal. Echipat doar cu o bicicleta, a adus in acest loc pietre ciudate gasite in Himalaya si diverse deseuri de pe santiere. Lucra cel putin patru ore pe zi, la sfarsit de saptamana si in concedii. A inceput prin a reconstitui, in miniatura, satul sau natal.
Si-a denumit teritoriul “Regatul zeilor si al zeitelor”. Abia in 1975, autoritatile au descoperit complexul de aproape 50 000 de parcele intesate de sculpturi, reprezentand dansatoare, muzicieni, animale, fiinte mitologice etc.si, in anul urmator, hotarasc transformarea lui in gradina publica, pe care au numit-o Rock Garden. Locuitorii din Chandigarh au sustinut, fara rezerve, amenajarea, intr-o maniera atat de originala, a acestui spatiu si, in timp, i-au fost de mare ajutor artistului, aducandu-i tot felul de materiale reciclabile.
Ineditul gradinii din Chandigarh vine nu numai din sculpturile celebre, ci si din faptul ca este in totala opozitie cu imaginea riguroasa, aproape geometrica a orasului. Corbusier a proiectat Chandigarh in 60 de sectoare, denumite prin numere (exceptand cifra 13), fiecare cu o suprafata de 1200X800 metri, cu sapte cai de circulatie, care sa fluidizeze traficul (Chandigarh fiind unul dintre putinele orase indiene in care se circula fara dificultate). In fiecare sector exista o zona cu locuinte, o alta comerciala, alta a institutiilor si a lacasurilor de cult. In acest oras indian se afla cel mai mare numar de opere arhitecturale apartinand lui Corbusier, din intreaga lume.
Rock Garden se afla in sectorul 1 si este un fel de contrapunct la imaginea ordonata a orasului, prin dezlantuirea imaginatiei, concretizata in sculpturile celebre ale lui Nek Chand – intuitie, culoare, forme imprevizibile. Sute de sculpturi au fost realizate, intr-o munca de zi si noapte, din bare de metal, cioburi de portelan, tuburi fluorescente, roci cu forme ciudate, cabluri, piese de automobile, adunate din zonele demolate ale orasului.
In 1990, un nou plan urbanistic prevedea ca o sosea sa treaca exact prin mijlocul Rock Garden. Mii de oameni s-au strans sa apere “Regatul zeilor si al zeitelor”, cand primul buldozer a incercat sa patrunda in locul devenit atat de popular prin sculpturile sale celebre. Presa a mediatizat cazul si proiectul a fost abandonat, infiintandu-se chiar Rock Garden Society, menita sa apere parcul si sa-l intretina cu ajutorul a douazeci de muncitori coordonati chiar de Nek Chand. Totusi, cand artistul, in 1996, a efectuat o vizita in Statele Unite ale Americii, parcul a fost vandalizat. Presa internationala si diverse personalitati au reactionat, s-a creat la Londra Fundatia Nek Chand, care a strans fonduri pentru refacerea operelor deteriorate.
Astazi, Rock Garden ocupa 160 000 de metri patrati, cu alei, amfiteatre, cascade (cu apa asigurata printr-un sistem hidraulic cu circuit inchis), balcoane, aranjamente vegetale, ziduri si, pe langa celebrele statui din deseuri, mai exista inca 1400 din ciment, cu armatura din fier. Artistul a mai realizat si sute de personaje din panza si din alte materiale, pe care le aduce in atentia publica, la diverse spectacole realizate in acest cadru. Rock Garden din Chandigarh este si o forma de manifestare si de conservare a vechii gandiri simbolice indiene, complementara urbanismului ultramodern, un loc unic in lume, prin sculpturile devenite celebre si prin materialele folosite, dar, mai ales, prin spiritul creator al lui Nek Chand.
Video Rock Garden: