Sculpturi–statuie celebre

Iisus Hristos Mantuitorul, Foto: lianjiahui.wordpress.com
Iisus Hristos Mantuitorul, Foto: lianjiahui.wordpress.com

Multe sculpturi–statuie din lume si-au castigat celebritatea prin dimensiunile impresionante. Nimeni nu si-ar mai putea inchipui, de exemplu, orasul brazilian Rio de Janeiro, fara uriasa statuie a lui Iisus Hristos Mantuitorul, inaugurata in 1931. Cu o inaltime de 38 de metri, ridicata la altitudinea de 704 metri, este marturia devotiunii a peste 130 000 de catolici (Brazilia fiind tara cu cei mai multi credinciosi catolici din lume). In fiecare an, in jur de 600 000 de vizitatori se urca in trenul electric care strabate cea mai mare padure inclusa in spatiul urban – Parcul national Tijuca – pentru a ajunge in apropierea celebrei statui, care pare a atinge cerul cu crestetul.

A fost conceputa de artistul Paul Landowski, care, in atelierul sau din Franta, a desenat si executat mainile si chipul lui Iisus Hristos, dupa care le-a expediat, in fragmente, la Rio. Acolo, in capitala Braziliei, inginerul Heitor da Silva, coordonatorul santierului, a asamblat diversele piese, ridicandu-le pe un soclu impresionant, de 1200 de tone, gandit sa reziste la toate intemperiile (vant, furtuna etc.). Inca din ziua inaugurarii, statuia “Hristos Mantuitorul” a devenit simbolul incontestabil al minunatului oras sud-american. Noaptea, reflectoare enorme lumineaza aceasta statuie cu bratele larg deschise, creand un halou impresionant. Scriitorul austriac, Stefan Zweig, la prima sa vizita in Brazilia, vazand aceasta imagine, marturisea ca pare a fi “o imensa cruce protectoare, deasupra orasului Rio de Janeiro”.

Statuia Libertatii. Foto: travelling-withme.com
Statuia Libertatii. Foto: travelling-withme.com

Statuia Libertatii, din insula care strajuieste intrarea in portul New York, a fost daruita de Franta, Statelor Unite ale Americii, cu ocazia centenarului Independentei statului de peste ocean, in 1876. A fost executata la Paris, de catre sculptorul Frederic Bartholdi, in colaborare cu Gustave Eiffel (care a conceput structura metalica). Realizarea ei a fost recunoscuta si ca o adevarata performanta tehnica a secolului al XIX-lea, iar zece ani mai tarziu, nu a mai fost nicio indoiala ca reprezinta o combinatie remarcabila de arta si tehnologie. Piedestalul, el insusi o opera de arta, este conceptia arhitectului Richard Morris Hunt.

Aceasta sculptura-statuie colosala are si o valoare simbolica exceptionala. Ea statueaza, pe de o parte, alianta istorica dintre cele doua state, Franta si SUA, iar, pe de alta parte, era, la vremea aceea, prima imagine pe care emigranti din diverse parti ale lumii o vedeau la sosirea pe pamantul american. Fondurile necesare pentru ridicare acestei monumentale opere de arta au fost stranse prin subscriptie internationala, tocmai pentru a se recunoaste valorile libertatii si ale democratiei, instituite prin Declaratia de Independenta a SUA (reprezentata in mana stanga a cunoscutei statui).

Mausoleul lui Quin, Foto: dixiet.blog.onet.pl
Mausoleul lui Quin, Foto: dixiet.blog.onet.pl

Intr-o alta parte a lumii, in China, marturie a unei epoci foarte indepartate (secolul al III-lea i.Hr.), sculpturile-statuie din ceramica, din Mausoleul imparatului Qin, descoperite incepand cu anul 1974, au uimit prin realizare si prin amploarea monumentului. Pe 56 de kilometri patrati, in apropierea orasului Xian, in afara de mormantul imparatului au fost gasite peste 8 000 de statuete, cu o inaltime de 1,80-2 metri, intruchipand armata “de argila”a conducatorului chinez (soldati, cai, scuturi).

Se pare ca, pentru forma finala a statuetelor, argila a fost arsa la 900 de grade Celsius, apoi decorata si colorata (rosu pentru coif si armura, verde si albastru pentru pantaloni, roz, galben si violet pentru tunici). Explicatia unui astfel de monument se leaga, probabil, de dorinta imparatului de a avea aproape si de a infrunta eternitatea (de dincolo de moarte), alaturi de tot ceea ce a apreciat si i-a fost drag in viata. Diversele parti ale statuilor – cap, brate, tors, arme etc. – au fost executate separat, apoi asamblate, iar pentru figuri s-au folosit mulaje.

Cele mai originale sculpturi-statuie

Manneken-Pis, Foto: lowcosteuropa.wordpress.com
Manneken-Pis, Foto: lowcosteuropa.wordpress.com

Este dificil de stabit criterii pentru originalitate, avand in vedere ca aceasta este o conditie de existenta a oricarei opere de arta. Totusi, unele sculpturi-statuie se remarca prin ideea insolita a artistului. De exemplu, Manneken-Pis este o statueta de 50 de centimetri, aflata in inima orasului Bruxelles, care infatiseaza un copil nud, care urineaza. Oricat ar parea de neasteptat, o astfel de reprezentare exprima, spun cunoscatorii, spiritul liber al locuitorilor orasului. Initial (secolul al XV-lea), in locul respectiv s-a aflat o sculptura-statuie in piatra, strajuind fantana, principala sursa de apa pentru locuitori.

Ulterior, aceasta a fost inlocuita cu o statueta din bronz, executata de Jerome Duquesnoy cel Batran. Potrivit traditiei, cei care trec prin acest loc trebuie sa ofere haine pentru Manneken-Pis. Acestea se pastreaza la muzeul orasului, “copilasul” fiind imbracat de 36 de ori pe an, cu ocazia unor sarbatori sau aniversari (de exemplu, la inceputul lui iulie, imbraca tricoul galben, reprezentativ pentru Turul Frantei, in aprilie, tinuta lui Nelson Mandela etc.). Exista si o varianta feminina a lui Manneken-Pis, aflata in apropiere, dar mai putin cunoscuta.

Marcel Ayme; Omul care trece prin zid, Foto: dailyphotostream.blogspot.ro
Marcel Ayme; Omul care trece prin zid, Foto: dailyphotostream.blogspot.ro

In Paris, in cartierul Montmartre, “Omul care trece prin zid” este o statuie inspirata de o nuvela a scriitorului Marcel Ayme, despre un modest functionar care a descoperit, la un moment dat, ca are capacitatea de a trece prin zid, acesta profitand din plin de un asemenea dar, pana intr-o zi, cand “puterea” aceasta l-a abandonat brusc, lasandu-l pe jumatate prins, intr-o asemenea “traversare”. Actorul Jean Marais este cel care a pus in opera aceasta idee, in 1989, statuia intruchipand o silueta cu mana si piciorul stang, in miscare, eliberate din perete si corpul captiv.

David Cerny; Calul, Foto: elsiepells.wordpress.com
David Cerny; Calul, Foto: elsiepells.wordpress.com

Sculptorul ceh David Cerny  a realizat, la Praga, in 1999, sub cupola Palatului Lucerna, una dintre cele mai originale statui – “Kun” (Calul) – reprezentand un cavaler urcat pe burta unui cal cu capul in jos, cu limba scoasa, imobil. Ansamblul nu are soclu, este suspendat, prin intermediul unor corzi, de plafon. Aceasta statuie pare a fi o replica suprarealista (o parodie) a statuii ecvestre  – “Sfantul Vanceslas” – situata in Piata Centrala din Praga.

Cele mai controversate sculpturi-statuie

Forever Marilyn, Foto: globuslife.ru
Forever Marilyn, Foto: globuslife.ru

Unele sculpturi-statuie sunt controversate din perspectiva dimensiunii lor estetice. Ori sunt intr-atat de lipsite de gust incat esti tentat sa te intrebi cum de au fost asezate in locuri publice, cu ce scop, pentru cine, ori ideea prinsa in piatra, metal, lemn, materiale neconventionale este atat de “trasnita”, ca sensul ei scapa privitorului, sau, in cel mai bun caz, poate doar sa socheze: “Scroafa biciclista” (Texas), “Forever Marilyn” (Chicago), “Porcul calugar” (Arizona), “Barbati urinand” (Praga), “Barbatul balerina” (Los Angeles), “Oaia australiana” (Canberra), “Cristofor Columb” (Seattle), “El Mesteno” (Denver), “Boll Weevil Monument” (Alabama) s.a.m.d.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.