Opus Dei este o organizatie din cadrul Bisericii Catolice care invata crestinii ca toti sunt chemati spre mantuire si ca viata este o cale spre mantuire. Ordinul este format din laici si preoti seculari guvernati de un prelat ales pe niste criterii stricte si numit de Papa. Tradus in mod direct Opera lui Dumnezeu, ordinul a fost invaluit intr-o aura de mister timp de decenii intregi, asta pana la iesirea pe piata a cartii Codul lui DaVinci a cunoscutului scriitor Dan Brown. Datorita acestei carti, ordinul este in prezent considerat una din cele mai puternice si influente adunari de pe Glob, fiind inca inconjurata de mistere.

Scurt istoric

Organizatia Opus Dei a fost infiintata in 1928 de preotul spaniol Josemaria Escriva de Balaguer in inima Madridului si a primit binecuvantarea papei in 1950. Conform spuselor preotului, acesta a avut o viziune in care chiar Dumnezeu i-a spus ca isi doreste ca Opus Dei sa existe. Pentru a onora aceasta dorinta a divinitatii, Escriva a pus bazele societatii care ii ajuta pe laici sa gaseasca si sa se apropie de sfintenie in viata de zi cu zi. Astfel, noua organizatie si-a primit numele deja mentionat ce era menit a reflecta implicarea Domnului in creatia acesteia si nu fructul dorintei lui Escriva. In 1930, Escriva a permis si femeilor sa se alature acestui ordin care a trecut in 1936 prin greutati majore in timpul razboiului civil din Spania. Dupa incheierea acestuia insa, Escriva a revenit in siguranta in Madrid.

Chiar in memoriile sale, Escriva a sustinut ca in timpul razboiului civil, Opus Dei a trecut prin momente extrem de dificile, trebuind sa ii confrunte pe preotii catolici care erau traditionalisti ce nu intelegeau ideile pe care se baza ordinul. In timpul regimului lui Franco insa, organizatia s-a dezvoltat destul de mult si, inca din 1945, a reusit sa deschida filiale si in afara Spaniei. Inca din 1939, Escriva isi publicase culegerea de 999 de maxime si precepte pe care a denumit-o Calea, enuntand in acesta modul in care vedea el spiritualitatea.

Preotul Josemaria Escriva de Balaguer, Foto: fernandobarbadelagarza.wordpress.com
Portretul preotului Josemaria Escriva de Balaguer, Foto: fernandobarbadelagarza.wordpress.com

In 1940, Opus Dei avea sa isi cunoasca primul inamic de pe campul de batalie ideologic catolic. Acesta era influentul preot iezuit Wlodimir Ledochowski, el fiind cel care a atentionat Vaticanul prin intermediul unei scrisori deschise ca organizatia lui Escriva este periculoasa peste putinta pentru viitorul bisericii spaniole. Printre conditile acestei afirmatii s-au numarat caracterul secret demonstrat al organizatiei si preceptele de crestinism masonic, asa cum le-a spus Ledochowski. Cum liderul Creatiei Domnului nu se teme de oponentul sau, acesta ajunge tot mai sus si, in 1946 reuseste sa isi deschida propriul cabinet Opus Dei in inima Romei. Datorita succesului sau, in 1950 Papa Pius XII accepta sa recunoasca existetenta acestei organizatii si permite chiar si cuplurilor casatorite sa adere la ea, oferindu-i lui Escriva mult mai mult decat si-ar fi putut inchipui.

Ordinul Opus Dei creste tot mai mult si ajunge tot mai sus in cadrul Bisericii, in 1963, odata cu conciliul II al Vaticanului ideile lui Escriva ajungand sa fie impartasite si aprobate de intreaga Biserica. Astfel, laicii implicati social si activistii sunt aprobati. Cand organizatia se afla pe culmi de glorie, in 1975, Escriva moare si la conducerea organizatiei sale ajunge Alvaro del Portillo. In 1983, Papa Ioan Paul al II-le ii ofera organizatiei statutul de prelatura personala, oferindu-i totodata si sarcini pastorale. In 2002, Escriva a fost chiar canonizat, fiind considerat pe atunci de papa Ioan Paul al II-lea „un sfant din viata de  zi cu zi”.

Preotul Alvaro del Portillo, Foto: hernandezgarnica.wordpress.com
Preotul Alvaro del Portillo, Foto: hernandezgarnica.wordpress.com

Secretele din spatele Opus Dei

Din punct de vedere al doctrinei, Opus Dei este o organizatie care se supune in intregine doctrinelor ideologice ale Bisericii Catolice si impartasind trup si suflet dogmele catolice. Singura diferenta a organizatiei este ca pune accentul pe viata credinciosilor obisnuiti, nu a calugarilor si preotilor.

Organizatia crede in chemarea universala la sfintenie a oamenilor de pretutindeni si ii indeamna pe acestia sa isi combine viata spirituala cu cea de familie si cea sociala. Doctrinele organizatiei spun ca cei care cred duc vieti normale, respectand valorile traditionale ale familiei – asa cum sunt ele vazute in credinta catolica – si incearca sa atinga un fel de sfintenie a vietii lor. Credinciosii nu trebuie sa isi lase nici viata profesionala deoparte, acestia avand sansa de a se desavarsi si in plan profesional si de a gasi si in aceasta sfintenia de care au nevoie pentru ca, dupa cum spunea si Escriva, prin progresul social se ajunge si la sfintenie.

Capul organizatiei Opus Dei este cunoscut drept Prelatul si este ajutat in actiunile sale de catre Consiliul General alcatuit in exclusivitate din barbati, si consiliul alcatuit din femei. Prelatul isi pastreaza pozitia de-a lungul vietii si,dupa moartea sa, consiliul general este convocat, un nou prelat este ales si recunoscut de Papa. Se estimeaza ca,  in prezent, exista peste 60% din membrii Opus Dei in Europa si 35% in America de Sud. Ordinul numara peste 90.000 de membri activi situati in ierarhii bine stabilite. 70% din totalul membrilor ordinului sunt Supranumerarii, membri laici, acestia fiind urmati de Numerarii care au jurat celibatul, trairea in saracie si ascultare, si Supleantii, cei care au jurat sa fie celibatari apostolici. Dintre supleanti se vor alege preotii ce formeaza clericul ordinului.

Adevar versus zvon

Opus Dei este considerata o organizarie conspirativa, ascunsa in mistere si tenebre, inca de la iesirea pe piata a cartii Codul lui DaVinci. Aici, Dan Brown descrie ordinul ca fiind unul exclusivist si inchis, cu o influenta mult mai mare decat Masonii, si care ascunde si tese intrigi mult mai intunecate. Membrii sai nu se sfiesc sa faca orice sacrificiu le sta in putinta pentru a proteja Biserica si credintele sale.

Cartea lui Dan Brown, Codul lui DaVinci, Foto: hotchocolateandbooks.wordpress.com
Cartea lui Dan Brown, Codul lui DaVinci, Foto: hotchocolateandbooks.wordpress.com

In realitate, Opus Dei este considerata ultima organizatie cruciata a catolicismului, actionand ca o armata ce nu poarta insa arme sau uniforme, ci doar vesminte preotesti obisnuite. Uneori acestea pot chiar lipsi, cum tocmai a fost mentionat, 70% din credinciosi nefiind clerici. Membrii ordinului se pot gasi oriunde, ei fiind fascinati de opera lui Dumnezeu si de sfintenie. Se pare ca o necesitate a ordinului este discretia, membrii sai neincurajand lansarea de carti. Membrii organizatiei nu au voie sa dezvaluie ca fac parte din acesta fara a primi acordul membrilor in rang mai mare.

Dupa cinci ani de noviciat,  cei care vor sa adere la ordin vor face o cerere de primire in forma scrisa, restul de angajamente fiind orale, stricte si vorbite in limba latina. Secretismul organizatiei si omniprezenta sa in societate a dus la credinta populara ca organizatia intretine activitati oculte, aceasta devenind o organizatie ce s-ar ocupa de afaceri si partea financiara a catolicismului, nu de partea spirituala.

Multi spun ca Opus Dei nu este chiar atat de negru precum spune opinia publica despre ei, majoritatea acuzelor fiind rautacioase si exagerate sau nefondate. Zvonurile negative legate de Opus Dei ar fi rezultatul „muncii” opozantilor acestora, iar grupul s-ar ocupa intr-adevar cu cinstirea celor sfinte. Desi exista si plangeri referitoare la misoginismul  de care da dovada ordinul, acestea sunt considerate nefondate, declaratiile unor membri sustinand ca si femeile detin functii importante in care au rolul de a-i supraveghea pe barbati.

Criticii ordinului Opus Dei sunt insa de alta parere. Printre fostii membri ai organizatiei se afla si cei care spun ca ordinul are o politica stricta a secretului absolut, avand puterea de a ascunde multe detalii incomode si secrete nebanuite. Printre acuzele aduse ordinului se numara elitismul exacerbat, excesul de control la alegerea membrilor organizatiei, politica agresiva de recrutare si discriminarea.

Se pare ca Opus Dei se afla si in Romania, aici unde se gasesc peste un milion de crestini catolici. Adevarurile referitoare la acest ordin sunt inca scunse intr-un val de umbra, insa membrii care decid sa se rupa de credintele acestea arunca cate o raza de lumina asupra Lucrarii Domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.