Semnificatia Pastelui evreiesc este aceea de sarbatoare specifica evreilor care comemoreaza povestea Exodului din Egipt. In aceasta se spune ca israelitii antici au fost eliberati din Egipt, acesta devenind un moment de bucurie si sarbatoare pentru evrei. In fiecare an, Pastele evreiesc incepe pe data de 15 a lunii Nisan a calendarului evreiesc. Pastele evreiesc se sarbatoreste primavara, avand loc mai mereu aproximativ la aceeasi data ca si Pastele crestin. Sarbatoarea evreiasca este tinuta timp de sapte – opt zile si este una dintre cele mai cunoscute si indragite obiceiuri religioase evreiesti.

Care este insa cu adevarat semnificatia Pastelui evreiesc?

In povestea Exodului din Vechiul Testament si in Biblia Evreiasca sunt aratate evenimentele pe care evreii le sarbatoresc in fiecare an.  Acolo se spune ca Dumnezeu i-a ajutat pe Copiii lui Israel sa scape din robia egipteana, pedepsindu-i pe egipteni pana cand acestia le-au asigurat evreilor eliberarea. Cele zece plagi prin care au trecut egiptenii au reusit sa ii determine pe acestia sa ii elibereze pe sclavii israeliti, nu inainte ca primul copil din fiecare familie egipteana sa fie ucis de cea de-a zecea molima. Israelitii au fost anuntati de catre Moise sa isi unga tocul usii cu sangele unui miel de primavara si sa ii consume carnea pentru ca, noaptea, spiritul Domnului sa treaca de aceste case si sa nu le ia copiii, aceasta actiune asigurand intr-un fel familia. Ingrozit fiind de oroarea mortii primului sau nascut, Faraonul i-a eliberat pe israeliti si i-a lasat pe acestia sa plece. Israelitii s-au grabit intr-atat de tare incat nici aluatul folosit pentru paine nu le-a mai dospit si, tocmai de aceea, in zilele de Paste nu se foloseste drojdie si nu se mananca paine facuta din aluat dospit.

Citește și:  Cum sunt distribuite galaxiile si care sunt cele mai cunoscute roiuri de stele

Semnificatia Pastelui evreiesc este in prezent similara si cu cea a Pastelui crestin pentru ca evreii, pe langa eliberarea din Egipt, mai sarbatoresc si invierea lui Iisus Hristos. Pe langa eroul israelitilor Moise, care se afla in comuniune cu Dumnezeu si care a reusit sa ii elibereze pe acestia, si Iisus joaca un rol important in vietile evreilor, el insusi fiind evreu.

Eliberarea evreilor din robie este deci sarbatorita in fiecare an, acestia bucurandu-se de mese traditionale si de evenimente specifice perioadei de sarbatoare prin care trec. In primele si ultimele doua zile ale sarbatorii insa, anumite reguli religioase si ceremonii trebuie respectate intru totul. Intrarea in Pastele evreiesc este marcata printr-o masa traditionala care poarta numele de Seder.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.