Pastele tocmai ce bate la usa, aducand cu el ganduri de primavara, fericire, reinnoire sufleteasca si trupeasca si liniste. Care este insa semnificatia Pastelui? Pentru crestini, aceasta sarbatoare se afla chiar in centrul fundamental al crestinismului, comemorand cel mai important eveniment al religiei, si anume Invierea lui Iisus Hristos. Odata cu inceputul Pastelui, se sarbatoreste si inceperea noului an eclesiastic crestin. Desi unele culte religioase crestine nu sarbatoresc Pastele, Crestinii ortodocsi si cei catolici fac acest lucru in fiecare an.
Care este semnificatia Pastelui?
Toata lumea stie ca in fiecare primavara se sarbatoreste Pastele si exista un motiv religios de sarbatoare, fast si voie buna. In spatele acestei festivitati insa se ascund fundamente religioase majore. Conform Noului Testament, Pastele sarbatoreste Invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, acest eveniment aflandu-se la baza intregului curent crestin religios. Prin invierea Sa, Iisus a aratat ca este intr-adevar Fiul lui Dumnezeu si aceasta a devenit dovada judecarii lumii de catre Dumnezeu in dreptate. Prin Invierea lui Isus, Dumnezeu le-a dat oamenilor puterea unei noi nasteri in speranta prin reinvierea lui Hristos din morti. Prin credinta in lucrarea lui Dumnezeu, crestinii reinvie impreuna cu Hristos pentru a putea sa duca o noua viata mai buna.
Semnificatia Pastelui este legata de Pastele evreiesc si Exodul din Egipt mentionate in Vechiul Testament prin Cina cea de Taina si crucificarea care au dus la reinviere. Conform celor spuse in Noul Testament, Iisus este cel care a dat o noua insemnatate Pastelui evreiesc. Odata cu Cina cea de Taina si cu pregatirea apostolilor pentru moartea lui Iisus s-a schimbat si semnificatia cinei pastorale efectuate in timpul Pastelui evreiesc. Prin bucata de paine si cupa cu vin, Iisus si-a dat trupul si sangele discipolilor sai.
Dupa 40 de zile de post, rugaciune si penitenta, oamenii sarbatoresc din nou, semnificatia Pastelui fiind atat una de ordin moral cat si una religioasa. In ultima saptamana a postului, Saptamana Patimilor, sunt comemorate chinurile lui Iisus, crucificarea si moartea sa. Pastele este sarbatorit de fiecare data duminica, masuratorile dupa care se stabileste data exacta a fiecarui Paste fiind unele clare. In Primul Consiliu de la Niceea din 325 s-a stabilit ca Pastele va avea loc in fiecare an in prima duminica dupa prima luna plina ce urmeaza echinoctiului de primavara.
Iisus are rolul sau in semnificatia Pastelui. El este vazut ca si mielul pascal, el fiind crucificat in acelasi timp in care mieii erau sacrificati in templele evreiesti. Astfel, el a devenit o binecuvantare pentru credinciosii sai, sacrificandu-se pentru binele acestora si pentru iertarea pacatelor lor. Odata cu reinvierea sa, crestinii sarbatoresc inceperea unui nou an liturgic, agrar si sufletesc. Crestinii tin cel mai lung post al anului, cel de 40 de zile, pentru a se curata de pacatele trupesti si de cele sufletesti, pentru a se ruga la cele sfinte si pentru a comemora moartea, sacrificiul si mai apoi invierea Mantuitorului Iisus Hristos. Pastele crestin este una din cele mai asteptate si iubite sarbatori ale crestinilor de pretutindeni.