Home Cultură generală Gramatică Sensul şi originea expresiei Nasul Cleopatrei

Sensul şi originea expresiei Nasul Cleopatrei

0
Sensul şi originea expresiei Nasul Cleopatrei

Expresia „Nasul Cleopatrei” își are originea într-o reflecție a filosofului francez Blaise Pascal, din secolul al XVII-lea, din volumul Cugetări, în care afirmă, cu umor, convins fiind că femeile cu nasul mai lung au o mai mare putere de seducție: „Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, fața lumii ar fi fost alta…” („Le nez de Cléopâtre, s’il eût été plus court, toute la face de la terre aurait changé.”).

În prezent, sensul expresiei „Nasul Cleopatrei” este că un detaliu, aparent nesemnificativ, poate avea urmări importante și neprevăzute.

Desigur, renumele eroinei, regină a Egiptului (69 – 30 i.Hr.), care i-a cucerit, cu farmecele ei, pe Cezar și Antonius, stăpânii Romei și ai lumii, la vremea respectivă, este cel care a contribuit la succesul unei astfel de afirmații. Paradoxal însă, nu există nicio sursă sigură în legătură cu aspectul fizic al Cleopatrei.

Câteva monede pe care este prezent chipul reginei, cu trăsături aspre și cu un nas proeminent, precum și un bust sculptat după moartea acesteia reprezintă singurele mărturii despre înfățișarea ei (fruntea îngustă, buze subțiri, păr cârlionțat, nasul lung), știindu-se, în schimb, că avea o personalitate puternică și mult curaj. Plutarh, scriitor, filosof și moralist grec, din antichitate, în scrierile sale, insistă pe calitățile intelectuale ale reginei, pe faptul că învățase mai multe limbi – greacă, arabă, ebraică, aramaică etc.– că stăpânea cunoștințe în domeniul alchimiei, ginecologiei, cosmeticii etc.

Pentru istorici este, de asemenea, dificil să afirme, cu certitudine, dacă legăturile amoroase ale reginei Egiptului cu Cezar și, apoi, cu Antonius, au fost determinate de feminitatea și farmecul ei irezistibile sau de interese politice.

Când Cezar a debarcat în Egipt, venise cu intenția de a-l anexa imperiului și de a recupera datoriile lăsate de Ptolemeu al XII-lea, rege al Egiptului (între 80 – 58 i. Hr. și 55 -51 i.Hr.), renunțând la unele pretenții după întâlnirea cu Cleopatra, cu treizeci de ani mai tânără decât el, și pe care o va îndemna să se căsătorească, tot din interes politic, cu fratele ei, Ptolemeu al XIV-lea, pe care regina îl va și otrăvi. De altfel, pentru romani, Cleopatra nu a fost altceva decât „prostituata lui Cezar”.

Legătura de zece ani dintre Marc Antoniu, general și politician roman, locotenemt al lui Cezar, și Cleopatra începe în anul 41 i.Hr., când acesta primește guvernarea provinciilor din Orient. Regina Egiptului dorea să și-l facă aliat și pe Marc Antoniu, așa cum îi fusese și Cezar, și îl întâmpină într-o barjă somptuoasă, costumată în Venus, zeița iubirii la romani. Au încheiat o alianță și au devenit și amanți, Antonius abandonându-și soția aflată la Roma, în mijlocul unui război civil. Când, în 32 i.Hr., Antonius își pierde puterea, în urma bătăliei navale de la Actium (care a marcat și sfârșitul Republicii romane și începuturile Imperiului roman), când flota lui Antoniu și a Cleopatrei a fost învinsă de către urmașii lui Cezar, în frunte cu Gaius Iulius Cezar Octavian, Antonius s-a sinucis.

Cleopatra, la rândul său, neputând accepta să asiste la triumful lui Octavian, a ales tot calea sinuciderii. Unii istorici susțin că regina s-ar fi lăsat mușcată de o cobră, alții că ar fi înghițit o otravă puternică. Există și varianta că Octavian însuși ar fi omorât-o cu o lovitură de sabie, dată pe ascuns, după care ar fi lansat zvonul sinuciderii.

Semn de frumusețe/seducție sau nu, Nasul Cleopatrei pare a fi schimbat „fața lumii”, la un moment dat.

Așadar, am putea spune astăzi, de exemplu: Chiar dacă nu te interesează Nasul Cleopatrei (adică detaliile), ai grijă cum acționezi când îți dorești lucruri importante.

Expresia Nasul Cleopatrei transcende simpla mențiune a unei părți a corpului; ea evocă noțiuni de schimbare istorică și destin. Această frază, încărcată de semnificații, ne amintește că evenimentele mici pot avea consecințe uriașe. Reflectând la această expresie, putem extrage lecții valoroase:

  • Influența detaliilor: Reflectați la cum detaliile aparent minore pot influența cursul vieții sau al istoriei.
  • Percepția și realitatea: Gândiți-vă la modul în care percepțiile noastre despre oameni și evenimente pot fi modelate de aspecte culturale sau fizice.

De asemenea, pentru a extinde înțelegerea dumneavoastră asupra limbii române și a diferitelor subtilități lingvistice, vă recomandăm să citiți articolul nostru Cum este corect: niciun sau nici un?. Această lectură va oferi o perspectivă mai amplă asupra regulilor gramaticale și a modului în care limbajul ne influențează percepția asupra lumii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version