Polichinelle (în limba română, pronunţat şi scris Polişinel) este un personaj comic din teatrul de marionete francez, din secolul al XVI-lea, un fel de corespondent al lui Tândală, din folclorul românesc, o apariţie caraghioasă, cu cocoaşă în faţă şi în spate. Chiar dacă au trecut secole de la momentul de glorie al acestui personaj, numele lui rezistă prin expresia Secretul lui Polichinelle, care a fost preluată în foarte multe limbi şi se utilizează frecvent.

Într-una dintre snoavele dramatizate, Polichinelle, săvârşind un delict, este anunţat de către avocatul său că este pasibil de o pedeapsă gravă. După întâlnirea cu avocatul, Polichinelle rupe pagina din codul penal, cu articolul pe care i-l arătase avocatul, convins fiind că, în felul acesta, articolul nemaiexistând, nici el nu va putea fi pedepsit.

De aici şi sensul expresiei Secretul lui Polichinelle, adică un fapt considerat, de către cei naivi, o mare taină, dar care este, în realitate, cunoscut de toată lumea.

De asemenea, numele personajului – Polichinelle – se utilizează astăzi şi cu sens figurat, desemnând o persoană percepută, în societate, ca un bufon, lipsită de opinie personală constantă, de o conduită fermă.

Se poate spune, de exemplu: Această persoană, pe care am cunoscut-o întâmplător, nu numai că este un Polichinelle, nimeni nu are încredere în ceea ce spune, dar nici nu a înţeles că toate strategiile sale de a-şi atinge interesele reprezentau, pentru noi, secretul lui Polichinelle.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ