Sfincsii sunt cele mai mari specii de babuini care traiesc in padurile tropicale din Nigeria dar si Camerun, Gabon, Congo si Camerun. Specia Papio sphinx se aseamana ca stil de viata cu alte doua specii oarecum diferite prin coloritul corpului si anume cu Papio leucophaeus si Papio hamadryas. Toate sunt specii predominant arboricole deoarece dorm si se hranesc in copaci insa petrec si o parte din timp pe sol. Nici una din ele nu apare in regiunile montane din arealul lor de raspandire din mediul salbatic.

Sfincsul Papio sphinx are lungimea corpului de 80-100 cm, inaltimea la umar de 60 cm si greutatea de 19-54 kg.  Celelalte doua specii sunt putin mai mici. Masculul este foarte frumos colorat, iar nuantele se amplifica in perioada de imperechere. Are blana alcatuita din fire de par lungi si dese, iar coloritul este cafeniu in tonuri galbui si portocalii. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela, uneori poate avea si lungimea corpului mai mare de 1 m.

Capul este destul de mare, perii de pe fata sunt albi, perii de pe barba sunt galbeni-portocalii, urechile mici si roz, nasul si narile rosii, iar pliurile de piele de pe marginile nasului sunt de culoare albastruie. Femela are un colorit in nuante mai deschise. Zona circumanala este de culoare rosie, iar marginile fesiere sunt albastre sau liliachii in perioada de reproducere.

Membrele anterioare sunt mai lungi decat cele posterioare. De asemenea membrele din fata sunt si mai robuste, iar pozitia trunchiului este anteroposterioara. Ele au rol prehensil sau de apucare, iar degetul mare opozabil faciliteaza acest lucru. Primata isi foloseste labele pentru a strange crengile cu putere si a apuca hrana cu precizie mare.

Sfinxul (Papio sphinx), Foto: janne.cc
Sfinxul (Papio sphinx), Foto: janne.cc

Sfincsii Papio traiesc in grupuri familiare alcatuite din cateva exemplare (dintr-un mascul, patru femele si puii lor). Masculul are un temperament agresiv, el este cel care asigura ordinea in cadrul grupului, conduce celelalte exemplare si daca una dintre ele nu se supune o musca de gat.

De asemenea masculul se lupta cu alti masculi ce provin din alte grupuri si care incearca sa intre in zona teritoriala, dar si cu animalele pradatoare care incearca sa atace puii (mai vulnerabili decat mamiferele adulte).

Hrana acestor primate consta din mici vertebrate, materii vegetale, gandaci, omizi, scorpioni dar si fructe, nuci, seminte, tuberculi, rizomi. In perioada octombrie-decembrie are loc reproducerea la aceste animale.

Femela are o perioada de gestatie de 170 de zile apoi face un singur pui. Acesta este alaptat timp de 6 luni, ocrotit si carat de femela agatat de blana ei. Puiul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 4 ani daca este femela si la 6 ani daca este mascul.

Sfinxul Papio sphinx face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Speranta de viata la acest animal este de cel mult 30 de ani.

Video – Papio sphinx:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.