Silvia cu capul negru (Sylvia atricapilla) face parte din numeroasele specii de silvii care traiesc si clocesc in Europa. De asemenea, populeaza si regiunile de vest ale Asiei si de nord-vest ale Africii.

Este o pasare calatoare care sta la noi in tara de la mijlocul lunii aprilie pana in luna septembrie. Apoi pleaca in bazinul Marii Mediterane. Se intalneste in cranguri, paduri cu subarboret sau copaci inalti, dar si in garadini sau parcuri.

Masculul are o lungime de 15 cm si prezinta o calota neagra pe cap. Penajul pe partea dorsala este de culoare cenusie-maslinie si cafenie-maslinie. Pe partea ventrala, culoarea este cenusie-deschisa. Gatul este de un alb-murdar. Are o greutate de 15-20 g si deschiderea aripilor de 20-22 cm.

Este o pasare sprintena, vioaie si prudenta, care se misca cu multa siguranta in tufisuri, unde isi cauta hrana. Se hraneste in special cu insecte, dar consuma cu placere si diferite fructe, frunze sau boabe. Prefera boabele de soc.

Citește și:  Sturzul cântător (Turdus philomelos), oaspete de vară în țara noastră

Silvia cu capul negru

Cuibul este construit cu cea mai mare atentie, din fire de iarba si alte plante fine si este instalat in cel mai des tufis pe care il gaseste, in special in tufisuri de conifere si maracinis. Femela creste doua serii de pui pe an.

Ea depune in luna aprilie un numar de patru sau cinci oua, cate unul in fiecare zi. Puii sunt protejati si hraniti de ambii parinti.

Silvia cu capul negru are un cantec cu sunete armonioase, aproape la fel de frumos cu al privighetorii. Desi trilul este in general scurt el se compune din tonuri minunate, clare si tari. Mai ales in perioada clocitului, cantecul acestei pasari se aude fara intrerupere de dimineata pana noaptea tarziu.

Face parte din ordinul Passeiformes, familia Sylvidae.

Video – Silvia cu capul negru:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.