Sistemul nostru solar face parte din Calea Lactee, care face parte la randul ei din univers. Conform astronomilor, universul a aparut acum 13,7 miliarde de ani in urma unei explozii ce poarta numele de Big Bang, si a fost denumita astfel de astronomul englez Fred Hoyle in 1950. Big Bang-ul ar fi fost determinat de forta gravitationala care, manifestandu-se negative, a generat o “presiune negativa” ce a provocat necesitatea expansiunii materiei. Ca urmare a exploziei, universul s-a extins, marindu-si suprafata de milioane de ori. Se presupune ca in prima secunda s-a produs extinderea uriasa, urmand ca in cea de-a doua secunda, extinderea sa se incetineasca datorita racirii. Tot atunci au aparut primele particule de protoni, si abia in secunda 1000 s-au format nucleii de deuteriu prezenti si acum in univers.
O galaxie reprezinta o masa unita prin intermediul fortelor gravitationale, ce contine stele, praf si gaz interstelar. Orice galaxie prezinta un centru galactic, care nu este nimic altceva decat un centru de gravitatie comun pentru toate componentele galaxiei.
Galaxia ce gazduieste sistemul nostru solar poarta numele de Calea Lactee sau Galaxia. Ea are o masa de 750 – 1000 de miliarde ori mai mare decat a Soarelui si diametrul de 100.000 ani lumina. Pe langa sistemul nostru solar Calea Lactee mai gazduieste inca 400 de miliare de stele cu planetele lor si inca 1000 de nebuloase. Ca orice alta galaxie si Calea Lactee prezinta un centru gravitational sau centru galactic, in jurul caruia se invart toate componentele sale, inclusiv sistemul nostru solar.
Calea Lactee apartine unui grup de galaxii numit Grupul Local, care gazduieste 3 mari galaxii si inca 30 de galaxii mici. Centrul grupului este situat intre Calea Lactee si galaxia Andromeda. Dimensiunea galaxiei ce gazduieste sistemul nostru solar este a doua din grup, ea fiind surclasata de galaxia Andromeda, situata la 2.9 milioane de ani lumina.
Fiecare dintre galaxiile din grup prezinta galaxii mai mici considerate galaxii satelit. Galaxiile satelit ale gazdei noastre sunt: Sagetatorul (constelatie eliptica pitica), Marele Nor al lui Magellan, Micul Nor al lui Magellan, Cainele Mare, Ursa Mica, Dragonul, Carina, Sextantul, Sculptorul, Fornax Dwarf, Leul, Leul Mic si Ursa Mare. Galaxia Andromeda, cea mai apropiata galaxie mare de galaxia noastra, are la randul ei sateliti si anume: M32, M110, NGC 147, NGC 185, Andromeda I, Andromeda II, Andromeda III, Andromeda IV, Andromeda V, Pegas (galaxie sferoidala), Cassiopeia, Andromeda VIII, Andromeda IX si Andromeda X (galaxie sferoidala).
Exista trei tipuri de forme de galaxii dupa clasificarea lui Edwin Hubble si anume: eliptice, spiralate si lenticulare, insa se admite faptul ca nu toate galaxiile cunoscute intra in vreuna din categorii, asadar exista si galaxii a caror forma nu poate fi precis denumita, ele fiind considerate neregulate.
Calea Lactee, galaxia gazda pentru sistemul nostru solar, are forma spiralata si are 4 componente: nucleul, discul cu spirale, haloul si roiurile globale. Componenta care se roteste nu este nucleul asa cum s-ar banui, ci este discul cu spirale.
Bratele uriasei spirale contin pe langa materie interstelara, nebuloase si stele tinere, care iau nastere in permanenta in cadrul galaxiei. Urmand firul logic, fiecare stea tanara care supravietuieste fenomenelor astronomice se indreapta catre centru, astfel incat stelele batrane se concentreaza in centru galactic. Stelele tinere si cele de varsta medie mai sunt cunoscute si sub numele de stele de Populatie I si s-au format din materie stelara reciclata, fiind foarte bogate in metale. Stelele batrane, poarta numele de stele de Populatie II si sunt formate din materie cosmica originala. In urma recentelor descoperiri s-a demonstrat ca cea mai batrana stea din Calea Lactee are 13.6 miliarde de ani, varsta extrem de apropiata de varsta estimata a universului si anume 13.7 miliarde de ani.
Sistemul solar a aparut acum 4.6 miliarde de ani, iar cea mai veche fosila de organism viu dateaza de acum 3.5 miliarde de ani.
In ceea ce priveste distanta fata de centrul galactic astronomul Harold Shapley a demonstrat ca sistemul nostru solar se afla la o distanta mult mai mare de centrul galactic decat se credea anterior si anume la 28.000 de ani lumina.
Ca si pozitionare, sistemul nostru solar se afla pe unul din bratele exterioare ale Caii Lactee, numit Bratul Orion sau pintenul local. Conditiile astronomice ce inconjoara sistemul nostru solar si anume densitatea de materie mica au favorizat aparitia vietii pe Pamant, dupa cum sustin cercetatorii.
Sistemul nostru solar cuprinde Soarele si 9 planete. Cele 9 planete in ordinea departarii de Soare sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto.
Planetele sunt clasificate la randul lor in planete interioare si planete exterioare. Planetele interioare sunt: Mercur, Venus, Pamant si Marte. Ele mai poarta si denumirea de planete telurice sau stancoase fiind alcatuite din roci si metale (silicati si fier). Viteza lor de rotire este mica fata de planetele exterioare sau gigantii gazosi exteriori: Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Atmosfera gigantilor gazosi este alcatuita in principal din hidrogen si heliu.
Universul impreuna cu galaxiile pe care le cuprinde este intr-o continua expansiune. Universul se extinde cu 5 pana la 10 procente la fiecare miliard de ani, iar rata expansiunii creste. Se presupune ca datorita gravitatiei si expansiunii continue, un nou Big Bang este posibil oricand.
Video sistemul solar de la cea mai mica la cea mai mare planeta:
Am realizat o mare descoperire stiintifica! Planetele telurice MERCUR, VENUS, PAMANTUL cu LUNA si MARTE , au apartinut aceluias corp cosmic! Detalii socante in lucrarea mea, inregistrata la O.R.D.A., cu Nr. 3031/29.03.2012. Solict colaborare stiintifica si financiara pentru promovarea acestei lucrari.Tel. 0743.018.046.