Dinozaur care seamana cu o pasareOamenii de stiinta au facut tot mai multe descoperiri referitoare la animalele preistorice, printre acestea se afla si informatiile cu care se poate descrie modul cum functiona sistemul respirator al dinozaurilor, informatii atat de folositioare pentru a cunoaste cat mai bine aceste animale. Cert este ca ele aveau nevoie de un sistem respirator foarte bun, care sa le asigure acestor giganti o buna alimentare cu oxigen, in tot organismul.

De asemenea, aveau nevoie de un schimb de oxigen constant, care sa nu afecteze procesul de acumulare a energiei. Desi la inceput se credea ca aceste animale aveau un sistem respirator asemanator cu cel al reptilelor, s-a constat ca este asemanator cu cel al pasarilor, intarind si mai mult teoria confirm careia intre aceste animale preistorice si pasari exista o legatura.

Dinozauri cu penePentru a intelege mai bine sistemul respirator al dinozaurilor, au fost extrem de folositoare cunostintele despre sistemul respirator al pasarilor. Astfel, pasarile au un aparat respirator extrem de eficient, care are o constructie aparte si face posibila aprovizionarea lor cu o cantitate mare de oxigen. Plamanii lor nu isi modifica volumul in timpul respiratiei, ei inspira prin trahee si orificiile care pornesc de la trahee, numite parabronhii. Aerul este transportat catre un sistem ramificat de saci pulmonari, bine dezvoltat. Dupa ce isi finalizeaza traseul, trecand si prin niste orificii ale coloanei vertebrale si a altor oase, aerul este expirat prin parabronhii si trahee. Mentinerea in functiune a acestui sistem respirator se realizeaza prin sacii pulmonari si miscarea coastelor.

Citește și:  Descoperă cele mai interesante specii de maxilopode din lume

Daca sistemul respirator al dinozaurilor ar fi asemanator cu cel al pasarilor, s-ar explica de ce gigantii preistorici nu aveau nevoie sa se odihneasca dupa parcurgerea distantelor lungi, crescand eficienta lor ca pradatori. Un alt motiv prin care se explica existenta acestor asemanari consta in faptul ca sacii aerieni, care au un rol in ventilarea plamanilor, ar fi redus din greutatea foarte mare a acestor giganti. In opinia oamenilor de stiinta, pasarile au mostenit aparatul respirator al animalelor preistorice, fiind inca o dovada in plus adusa celor care cred ca dinozaurii sunt stramosii pasarilor de astazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.