Soparla cu centura uriasa este cunoscuta si cu numele de ,,privitoare la soare” deoarece da impresia ca se uita la soare cand sta la intrarea in vizuina observand mediul din jurul ei cu capul in sus. Traieste in regiunile aride din sudul Africii si este o specie care isi face adapostul in subteran, in vizuini sapate in pament. In lunile de iarna hiberneaza.
Este o specie robusta, pare foarte puternica mai ales datorita faptului care corpul lung de 28-39 cm si acoperit cu sozi mari ca niste spini, foarte rezistenti. Corpul este puternic aplatizat, iar capul este mare si de forma triunghiulara.
Pe partea din spate a capului are solzii atat de tare ridicati, carenati si ascutiti, incat pare sa aiba un scut de protectie pe partea superioara a gatului. Coloritul corpului pe partea dorsala este in nuante maronii-deschise, iar pe pareta ventrala in tonuri de galben-maroniu. In zona gatului si pieptului coloritul este galben-deschis.
Coada este lunga, mai groasa la baza si ascutita la varf, acoperita si ea de solzi mari, carenati si ascutiti, care ii creeaza un aspect blindat, asemanator unui con de brad. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, vederea este excelenta. Botul este lung si gros, deschiderile nazale pot fi observate deasupra partii superioare.
In caz de pericol soparla cu centura uriasa are obiceiul sa-si infinga coada si podoaba capilara cu solzi carenati ascutiti in peretele superior al vizuinii, fiind astfel greu de scos afara din adapost. Reproducerea este vivipara, femela naste 1-2 pui vii in perioada lunilor ianuarie-februarie, care raman in apropierea ei. Hrana acestei soparle consta din mici animale nevertebrate, gandaci, insecte, artropode si larve de insecte.
Soparla cu centura uriasa este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie. Face parte din ordinul Squamata, familia Cordylidae si are denumirea stiintifica de Cordylus giganteus.
Video – Soparla cu centura uriasa (Cordylus giganteus):