Tritonii sunt cunoscuti sub denumirea de ,,broaste cu coada”, iar prin forma lor zvelta se aseamana cu soparlele doar ca in stadiul de adult au particularitatea de a-si pastra coada. In regiunile din susul si sud-estul Asiei traieste o specie foarte intersanta tritonul-crocodil (Tylototriton verrucosus) ce isi are numele de la aspectul sau deosebit – prezinta pe spate o serie de proeminente portocalii care se aseamana cu pielea de crocodil.
Acesti tuberculi ies in evidenta si au rolul de a avertiza oarecum pradatorii ca sunt otravitori, necomestibili. Intr-adevar tritonul-crocodil emana prin glandele sale secretii urat mirositoare si toxice mai ales atunci cand este atacat sau stresat. In ciuda acestor glande cel mai mare dusman al tritonului este sarpele de apa.
Aceasta specie este numita si ,,salamandra mandarin”, traieste mai ales in zonele de munte din nordul Indiei, din Thailanda, Birmania, din vestul Chinei, dar si Nepal. Prefera mai ales padurile reci din apropierea cursurilor de ape lente – balti, lacuri, etc. Habitatul sau este predominant terestru, format din zonele cu altitudini mici si medii, de la poalele muntilor, chiar si campurile cu orez din China.
Exemplarele adulte pot avea lungimea de 14-18 cm, iar corpul lor este acoperit cu piele aspra si neagra. Creasta de pe spate este de un portocaliu orbitor la fel ca si proeminentele rotunde care pot fi in numar de 12-14 pe fiecare parte. Capul este mare, corpul indesat si robust, coada foarte mare si portocalie, membrele anterioare terminate cu cate patru degete, iar cele posterioare cu cate cinci. Ochii sunt foarte mici, au irisul de culoare inchisa, iar mirosul este foarte bine dezvoltat, are un rol important in interactiunea sociala si detectarea prazii.
In lunile secetoase si de iarna tritonul-crocodil hiberneaza in gauri sapate in pamantul moale. In restul anului isi petrece majoritatea timpului pe sol, obisnuieste sa vaneze mai ales noaptea, fiind o specie predominant nocturna. Folosindu-se de organele de simt bine dezvoltate are capacitatea de a detecta micile nevertebrate cu care se hraneste, chiar si noaptea.
In perioada de reproducere care are loc in timpul musonului tritonii-crocodili masculi isi atrag femelele printr-un ritual foarte complex. Masculul administreaza femelei feromoni sexuali, fixand-o printr-o pozitie numita amplexus. Femela depune un numar de 30-150 de oua in apa pe plantele acvatice, de regula la 36 de ore dupa imperechere.
Acestea eclozeaza dupa 12 zile si astfel apar larvele care masoara cca. 8 mm. In stadiul final de dezvoltare larvele au lungimea de cel mult 1,2 cm. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 12 luni, cand au lungimea corpului de minim 12 cm, iar femelele putin mai tarziu.
Tritonul-crocodil poate fi crescut si in conditii de captivitate in acvariu in care sa aiba un substrat de muschi de turba, dar si o zona cu apa. Temperatura in terariu trebuie sa varieze intre 15-18ºC iarna si pana la 25ºC vara, iar noaptea sa fie mai scazuta doar cu 4-5ºC. Dieta lor trebuie sa contina gandaci, greieri, rame, viermi Tubifex, larve de musculite Chironomus, mici creveti si crustacee, carne alba si rosie slaba, bucati mici de carne de vita sau peste. Uneori femelele trebuie tinute intr-un acvariu separat deoarece sunt mai agresive decat masculii si mananca mai mult.
Speranta de viata la tritonul-crocodil este de peste 10 ani.
Video – Tritonul-crocodil (Tylototriton verrucosus):