Damanul de copac (Dendrohyrax arboreus) este un mamifer nocturn, asemanator viezurelui, care populeaza regiunile impadurite din Asia Centrala si de Sud, deseori si zonele muntoase la altitudini de pana la 4500 m. Dupa cum ii spune si numele traieste mereu in copaci, alergand prin coroanele lor cu abilitate si dibacie.

Ca si alte specii de damani, se aseamana cu un iepure, iar prin genetica sugereaza ca este inrudit cu mamiferele copitate primitive. Corpul sau pare indesat si este acoperit cu blana lunga si moale, de culoare gri-maronie pe partea dorsala, galbena pe partea ventrala, iar pe spate prezinta o pata particulara galbuie.

Un exemplar adult ajunge la lungimea de 40-70 cm, greutatea de 1,5-4,5 kg si lungimea cozii de 1-3 cm. Comparativ cu marimea corpului, coada si membrele sunt foarte scurte. Talpile sunt foarte aderente datorita pernitelor umezite de secretii glandulare. La membrele posterioare degetul mare este opozabil, acest lucru ii ofera posibilitatea sa se catere pe trunchiurile copacilor.

Citește și:  Specii de șerpi constrictori - boa și pitoni
Damanul de copac
Damanul de copac

Isi petrece timpul in copaci si arbusti, isi face cuibul in scorburi, doar in cazuri rare coboara pe sol pentru a se hrani cu ierburi, fructe, frunze si alte plante. Damanul are avantajul de a supravietui foarte usor deoarece mananca aproape orice fel de vegetatie, iar cantitatea de apa consumata de el este foarte mica. Aceasta particularitate de a bea putina apa se explica prin rinichii sai extrem de eficienti.

In perioada de imperechere damanii pot fi vazuti in perechi, femela face 1-2 pui dupa o perioada de gestatie de 7 luni. In rest aceste animale sunt sociabile, deseori stau la soare in grupuri mici pentru a se incalzi, sau la umbra, in scorburi pentru a se racori. Anumite grupuri sunt atat de mari incat pot fi asemanate cu adevarate colonii de aproximativ 80 de exemplare.

Damanul de copac face parte din ordinul Hyracoidea, familia Procaviidae. Este o specie vulnerabila, considerata in pericol de disparitie.

Video – Damanul de copac (Dendrohyrax arboreus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.