Castorul american (Castor canadensis) este o specie de rozătoare remarcabilă, adaptată excelent la viața acvatică, cunoscută pentru talentul său de constructor de diguri și colibe. Originar din America de Nord, acest mamifer semiacvatic joacă un rol crucial în echilibrul ecosistemelor de apă dulce.

Castorul american (Castor canadensis) este numit si castorul canadian si traieste in America de Nord, in special in SUA, Canada, Mexic.

Adaptările castorului american la mediul acvatic

Este un animal bine adaptat la viata acvatica, preferand locurile cu paduri si ape care nu ingheata iarna. Picioarele sale sunt robuste, scurte, cu labe palmate pentru inot, coada este solzoasa, plata, de forma unei palete care loveste suprafata apei in caz de pericol si da un semnal de alarma puternic.

Cand sta sub apa isi tine narile si urechile inchise, ele fiind prevazute cu niste portiuni de piele asemanatoare unor valve care se inchid. De asemenea in apa isi tine si gura inchisa, care este terminata cu buze mari ce acopera incisivii puternici folositi la ros si rontait. Ochii au a treia pleoapa, care este sub forma unei membrane transparente cu clipire rapida si care foloseste castorului ca sa vada sub suprafara apei.

Un exemplar adult are lungimea corpului de 74-88 cm, greutatea de 11-26 kg si lungimea cozii de 26-33 cm. Corpul este acoperit cu blana deasa si lucioasa, impermeabila datorita firelor de par (unele mici si dese si altele lungi) acoperite cu o secretie uleioasa care provine de la o glanda de la baza cozii, astfel blana are capacitatea de a pastra caldura corpului chiar si in apa foarte rece si are si rol de protectie. Culoarea blanii poate varia destul de mult, poate fi maronie, maronie-galbuie, maronie-roscata sau chiar neagra.

Rolul castorilor în ecosistemele de apă dulce

Aceasta specie traieste pe malurile raurilor inconjurate de pasuni, unde gaseste locuri potrivite pentru a-si construi coliba specifica lor. Unele exemplare obisnuiesc sa traiasca izolat in galerii subterane, la fel ca si vidrele.

Castorul american

Structura și funcțiile colibelor de castor

In colonii, castorii americani construiesc niste movile cu pereti grosi asemanatoare cu niste colibe, de regula realizate din lut, nisip, pamant, ramurele si scoarta de copac, care au in interior mai multe camere, una pentru locuit si cateva pentru provizii.

De obicei aceste animale traiesc in colonii mari, iar perechile formate nu se despart pana la moarte. Perioada de imperechere este iarna, iar puii se nasc primavara. Dupa o perioada de gestatie de 107 zile, femela face trei sau patru pui care inca de la inceput au ochii deschisi si sunt acoperiti complet cu blana.

Acestia sunt adapostiti si hraniti in colibele construite de castorii adulti. Puii sunt intarcati la varsta de 2 luni si ajung la maturitatea sexuala abia la varsta de 3 ani. Speranta de viata la aceste animale este de 15-21 de ani.

Cum se hrănește și cum contribuie la biodiversitate

Hrana castorilor americani consta din frunze, ierburi, crengute si scoarta de copac de pe maluri, precum si plante acvatice. Digestia celulozei se face datorita apendicelui cecal lung.

Castorul american face parte din ordinul Rodentia, familia Castoridae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Importanța ecologică a castorului american

Castorul american (Castor canadensis) este adesea numit „inginerul ecosistemului” datorită impactului său major asupra mediului înconjurător. Colibele și digurile sale contribuie la crearea de zone umede, importante pentru păstrarea biodiversității. Prin barajele construite, castorii încetinesc curgerea apei, ceea ce duce la crearea de lacuri mici și adâncituri naturale care adăpostesc o varietate de specii de pești, amfibieni și insecte.

Zonele umede pe care le creează oferă de asemenea locuri de odihnă și hrană pentru păsări migratoare și pentru alte animale sălbatice. Această specie este, astfel, esențială pentru menținerea echilibrului ecologic în regiunile în care trăiește, iar conservarea sa este vitală pentru sănătatea și stabilitatea ecosistemelor de apă dulce.

Video – Castorul american (Castor canadensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.