Home Animale Specii de șerpi evoluați – Vipere

Specii de șerpi evoluați – Vipere

0
Specii de șerpi evoluați - Vipere

Viperele sunt serpi veninosi evoluati care traiesc intr-o gama larga de habitate (terestre sau arboricole) si intr-o larga diversitate de climate. Viperele sunt considerate serpi veninosi propriu-zisi, la care aparatul ce produce veninul este foarte dezvoltat. Comparativ cu serpii, viperele au ondulatii ale corpului mai stranse atunci cand se deplaseaza pe sol, cand serpuiesc.

Specii de vipere:

Echis pyramidum
Echis pyramidum

Una din cele mai periculoase astfel de specii este vipera nord-africana cu solzi-fierastrau. Are denumirea stiintifica de Echis pyramidum si traieste in Africa de Nord si Nord-Est. Desi are lungimea corpului de numai 30-60 cm, aceasta vipera este foarte rapida, iar veninul ei poate omora un om.

Crotalus atrox

Crotalul cu spate diamant sau Crotalus atrox este cel mai periculos sarpe din America de Nord. Este un pradator de mamifere, pasari si soparle, insa veninul sau poate ucide si un om. Aceasta specie a cauzat un numar mare de decese umane in mediul sau natural, in sudul SUA si nordul Mexicului. Are lungimea corpului de cel mult 2 m, deci este un sarpe foarte mare. La varful cozii are clopotei carnosi sau segmente care reprezinta o particularitate a acestei specii.

Bothrops atrox

O vipera foarte periculoasa din America de Sud este sarpele-lance comun. Are lungimea corpului de 1 m sau mai mult si este cunoscut cu denumirea stiintifica de Bothrops atrox. Veninul sau este foarte puternic, iar atacul rapid si agresiv.

Bothriechis schlegelii

In America Centrala si nordul Americii de Sud traieste o specie de vipere cu senzori termici numita vipera cu gene sau Bothriechis schlegelii. Este o specie arboricola care prefera padurile tropicale si se remarca prin ochii mari, vederea binoculara si solzii ridicati de deasupra ochilor ce ii creeaza aspectul de ,,gene”.

Vipera paroasa de tufis, specia Atheris hispidis mananca mici mamifere, broaste si melci

In regiunile centrale ale Africii traieste vipera paroasa de tufis sau Atheris hispidis care are lungimea corpului de 50-73 cm. Este un sarpe care are corpul acoperit cu solzi carenati care in anumite zone pot crea aspectul unor spini.

Vipera cu corn este un pradator nocturn

Vipera cu corn are lungimea corpului de 30-50 cm si traieste in Africa de Sud. Are denumirea stiintifica de Bitis caudalis si este o specie terestra. Se deplaseaza pe sol prin miscari serpuite laterale, iar atunci cand vaneaza isi atrage prada miscand varful cozii.

Bitis arietans

La sud de Sahara traieste vipera sud-africana care are denumirea stiintifica de Bitis arietans. Are corpul gros, lung de 1 m, in cazuri exceptionale si mai mare. Este un sarpe lent care se deplaseaza in linie dreapta cum face o omida.

Vipera berus

Singurul sarpe veninos din nord-vestul Europei este vipera neagra. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Vipera berus si poate ajunge la lungimea corpului de 65-90 cm. Traieste intr-un habitat semiterestru si este raspandita in Europa dar si din centrul pana in estul Asiei.

Vipera ammodytes

O alta vipera din Europa mai exact din sudul si estul acestui continent este vipera cu corn pe nas. Aceasta specie apare si in Asia de Vest si are denumirea stiintifica de Vipera ammodytes. Este o specie terestra si poate avea lungimea corpului de 65-90 cm.

Bitis gabonicus

In Africa Centrala si de Vest traieste vipera gaboneza, specia Bitis gabonicus. Aceasta specie terestra poate avea lungimea corpului de 1,2 m, unele exemplare ajung si la 2 m. Se remarca prin corpul urias, capul mare si triunghiular, glandele cu venin din spatele ochilor si marcajele geometrice in nuante maronii de pe corp.

Daboia russelli

O specie asiatica foarte periculoasa pentru om este vipera lui Russell sau Daboia russelli. Are lungimea corpului de 1 m sau chiar uneori ajunge la 1,5 m. Traieste in regiunile din sudul si sud-estul Asiei si este un sarpe lent care sta mereu incolacit.

Cerastes cerastes

Vipera cu corn desertica traieste in Africa de Nord si are denumirea stiintifica de Cerastes cerastes. Are lungime corpului de 30-60 cm si este numita si vipera sahariana. Coloritul sau este asemanator nisipului iar deasupra ochilor are solzi ascutit ca niste spini.

Tropidolaemus wagleri

Vipera lui Wagler (Tropidolaemus wagleri) este o specie arboricola din sud-estul Asiei. Traieste in semicaptivitate in templul malaezian Penang si are lungimea corpului de cel mult 1,3 m.

Agkistrodon contortrix

Aramiul american este o vipera din centrul si sud-estul SUA care traieste mai mult ascunsa printre pietre si pe sub stratul de frunze moarte de pe sol. Are denumirea stiintifica de Agkistrodon contortrix si poate ajunge la lungimea corpului de 0,6-1,3 m. Prezinta senzori termici la nivelul ochilor si narilor.

Causus rhombeatus

In Africa de Sud este raspandita vipera-sageata care este cunoscuta si cu numele de vipera-capului sau cu denumirea stiintifica de Causus rhombeatus. Are lungimea corpului de cel mult 0,5 m.

Trimeresurus albolabris

In Asia de Sud-Est traieste vipera cu buze albe care are lungimea corpului de 0,6-1 m si este o specie arboricola. Denumirea sa stiintifica este Trimeresurus albolabris si are obiceiul sa stea in copaci, noaptea atarna cu capul in jos.

Vipera-verde, specia Causus resimus

Vipera-verde este foarte veninoasa si traieste in Sudan. Are denumirea stiintifica de Causus resimus.

Lachesis muta

Crotalul de tufis are denumirea stiintifica de Lachesis muta si traieste in sudul Americii Centrale si nordul Americii de Sud. Aceasta specie este considerata cea mai lunga vipera din lume si una din cele mai veninoase. In prezent este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Calloselasma thodostoma

Vipera malaeziana din sud-estul Asiei este o specie foarte periculoasa si veninoasa care isi localizeaza prada cu ajutorul senzorilor dintre ochi si nari. Are denumirea stiintifica de Calloselasma thodostoma si poate ajunge la lungimea corpului de 0,7-1 m. Este un pradator rapid, periculos pentru om, a cauzat multe decese in Asia.

Vipera aspis hugyi isi devoreaza prada

In Insula Monte Cristo, in Calabria si Sicilia traieste Vipera aspis hugyi.

Crotalus cerastes

Crotalul de desert este cel mai mare sarpe cu clopotei. Este raspandit in sud-vestul SUA si nord-vestul Mexicului si are denumirea stiintifica de Crotalus cerastes. Are lungimea corpului de 45-80 cm si este o specie terestra.

Ahkistrodon piscivorus

Mocasinul-de-apa sau Ahkistrodon piscivorus este un sarpe veninos la fel de periculos ca sarpele cu clopotei. Inoata perfect, prefera regiunile din apropierea apelor, are lungimea corpului de pana la 1,5 m. Este raspandit in sud-estul SUA si se hraneste cu pesti, broaste, soareci si pasari.

Crotalus cerastes

Sarpele cu clopotei tropical (Crotalus durissus) traieste in America Centrala si America de Sud si poate avea lungimea corpului de 1 m sau cel mult 1,5 m. Muscatura sa este dureroasa si foarte veninoasa, majoritatea victimelor netratate la timp mor. Corpul sau este acoperit cu solzi puternic carenati.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version