In perioada Cretacicului din era Mezozoica au trait pe planeta noastra numeroase specii de dinozauri. Numarul celor erbivori era foarte mare si diversitatea lor impresionabila, insa desi comunitatile erau imense ele nu concurau intre ele pentru hrana.

Potrivit paleontologilor speciile diferite de dinozauri erbivori de la sfarsitul Cretacicului erau specializate pe tipuri diverse de hrana, respectiv pe specii felurite de flora.

Cercetarorii au studiat in amanunt ramasitele fosile ale multor specii de astfel de dinozauri erbivori care au trait pe teritoriul cretacic unde azi se afla America de Nord. Aceste ramasite dateaza de acum 76-75 milioane de ani si indica aspecte legate de modul de viata al unor animale preistorice care au trait in perioada Cretacicului.

Dinozauri din perioada Cretacicului, Foto: kids-dinosaurs.com
Dinozauri din perioada Cretacicului, Foto: kids-dinosaurs.com

Paleontologii au studiat ramasite fosile de dinozauri ankylosauri, hadrosauri, ceratopside, si alti dinozauri erbivori, astfel au reusit sa descopere cam care ar fi fost dieta pentru fiecare specie in parte.

Din cele nu mai putin de 20 de specii studiate, ale caror resturi fosile sunt pastrate in cadrul muzeelor de paleontologie, ei au ales pe acelea mai elocvente si au analizat cu mare atentie mai ales structura falcilor, a maxilarelor superioare si inferioare, au masurat adancimea cavitatii bucale, au comparat forma dintilor, au dat o atentie deosebita si altor parti importante ale craniului acestora.

Hadrosauri, Foto: igsb.uiowa.edu
Hadrosauri, Foto: igsb.uiowa.edu

Rezultatele au fost extraordinare, ei au ajuns la concluzia ca dinozaurii erau diferiti prin aspectul lor in general, dar si prin modul de viata si hrana pe care o consumau.

Unii consumau ferigi moi, altii scoarta de copaci, unii preferau muguri, frunze si lastari fragezi, iar altii doar anumite parti de arbusti, sau numai frunze mari si suculente ale unor copaci foarte inalti.

Ceratopside, Foto: explodingegg.com
Ceratopside, Foto: explodingegg.com

Faptul ca ei nu concurau pentru hrana, ca aveau preferinta pentru anumite materii vegetale, explica cum reuseau atat de bine sa coexiste impreuna, nu conta stilul lor de viata, ci doar sa nu fie intr-o competitie pentru hrana. Acest lucru nu se poate spune insa si despre dinozaurii carnivori care de multe ori erau intr-o lupta continua dupa carne, din care ieseau invingatori intotdeauna cei mai puternici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.