Home Cultură generală Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 – Geminidele, o splendidă ploaie de...

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 – Geminidele, o splendidă ploaie de stele, Ursidele, Solstiţiul de iarnă

0
Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023, ploaie de stele

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 este generos cu noi, cei care locuim pe această planetă, dacă ne vom face timp să ridicăm privirea spre stele, să le contemplăm, să ne bucurăm de strălucirea lor, să medităm, poate, la abisurile din care se arată privirii noastre, să ne întrebăm spre ce alte lumi se îndreaptă, care este marea taină de deasupra noastră.

Splendida ploaie de stele, Geminidele, apoi Ursidele şi Solstiţiul de iarnă sunt doar câteva dintre fenomenele astronomice care marchează acest sfârşit de an.

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 – Geminidele

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023
Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023

Geminidele reprezintă cea mai spectaculoasă “ploaie de stele căzătoare” de peste an şi va putea fi admirată în perioada 7 – 16 decembrie, în emisfera nordică, cu un punct maxim atins în noaptea de 14 spre 15 decembrie, când luminozitatea lor este foarte intensă şi când pot fi văzuţi (în condiţii de cer senin) şi peste 120 de meteori pe oră. În noaptea de 13 spre 14 decembrie se va putea vedea panta ascendentă a activității de maximum a curentului de meteori, în noaptea următoare, punctul maxim, iar în noaptea de 15 spre 16, panta descendentă.

Se numesc “Geminide”, pentru că radiantul lor (adică punctul de pe bolta cerească din care par că se desprind) este Constelaţia Gemenilor (una dintre constelaţiile descoperite încă din antichitate, de către Ptolemeu) , aproximativ din dreptul stelei Castor, a doua stea ca strălucire din Constelaţia Gemini.

Ceea ce, în mod obişnuit, numim “ploaie de stele” este, de fapt, o ploaie de meteori, meteorii sau “meteoroizii” fiind resturi de materie, de mărime mică, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează și se deplasează în spațiul cosmic şi care, în momentul în care intră în atmosfera terestră, cu viteze foarte mari, se aprind şi dau naştere unei dâre luminoase pe cerul nopţii.

În general, după o perioadă de câteva milioane sau sute de milioane de ani, în care rătăceşte prin spaţiul interplanetar, respectivul corp ceresc este prins în câmpul gravitaţional al unei planete sau satelit.

De unde provin Geminidele?

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023, ploaie de stele

Geminidele sunt o ploaie de meteori care poate fi vazută, în fiecare an, în luna decembrie, când Pământul intră în traiectoria prafului lăsat în urmă de asteroidul numit 3200 Phaethon (în mitologia greacă, Phaeton este numele “fiului Soarelui”). Acest asteroid a fost descoperit în 1983, de către Simon Green şi John K. Davies, cu ajutorul unui telescop spaţial în infraroşu (IRAS), primul asteroid descoperit de acest telescop, iar Geminidele au fost observate pentru prima dată cu circa 150 de ani în urmă, adică mult mai târziu decât, de pildă, Perseidele şi Leonidele.

Viteza la care pot ajunge aceşti meteori – Geminidele – după ce intră în câmpul gravitaţional al Terrei, este în jur de 40 000 kilometri/oră, iar dezintegrarea lor se produce la aproximativ 80 – 120 de kilometri altitudine faţă de sol, deşi unele stele căzătoare pot fi văzute şi când sunt la 400 – 600 kilometri distanţă de Pământ.

Cum pot fi văzute Geminidele?

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023

Această ploaie de meteori, Geminidele, este una dintre cele mai spectaculoase și se pare că luminozitatea lor este din ce mai intensă, cu fiecare an. Anul acesta, condiţiile de vizibilitate sunt foarte bune pentru că, în noaptea de maximum, Luna va fi în preajma fazei de Lună Nouă (deci mai puţină lumină selenară), iar radiantul este foarte aproape de zenit (punctul de întâlnire al verticalei locului, de deasupra capului observatorului, cu bolta cerească).

Dacă, într-una dintre aceste nopţi, dar, mai ales, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, în jurul orei 22, vom privi spre linia orizontului, la est, spre Constelaţia Gemenilor, zona va fi uşor de recunoscut dacă ne luăm ca reper Ursa Mare/ Carul Mare (formă de car/ caserolă, în care sunt aşezate cele mai strălucitoare şapte stele de pe cer). Dacă vom avea grijă să nu avem surse de lumină artificială în jur, ne vom putea bucura de spectacolul astronomic inconfundabil pe care Geminidele ni-l oferă cerul în această perioadă.

Un aspect important este că nu este necesar să folosim un echipament special pentru a observa Geminidele; ochiul liber este cel mai bun instrument pentru a le vedea, deoarece pot apărea în orice parte a cerului și pot fi destul de rapide, astfel încât un telescop sau binoclu ar putea limita câmpul vizual.

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 – Ursidele

Ploaie de stele, Sursa Space.com

După Geminide, spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 continuă cu Ursidele – o ploaie de meteori vizibilă pe cerul nocturn, în fiecare an, între 17 și 26 decembrie, cu un maximum în seara de 22 decembrie, când intensitatea poate atinge şi 50 de meteori pe oră, cu o viteză de circa 33 de kilometri/s.

Se numesc “Urside”, pentru că radiantul lor (provenienţa aparentă) este în Constelaţia Ursa Mică (mai cunoscută cu denumirea de “Carul Mic”), în apropierea stelei Kochab (Beta Ursae Minoris), a doua cea mai strălucitoare stea din această constelaţie. În realitate, Ursidele sunt resturi ale cometei 8P/Tuttle (cunoscută și sub numele de cometa Tuttle), descoperită de Horace Parnell Tuttle, la data de 5 ianuarie 1858.

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 – Solstiţiul de iarnă 2023

Solstitiul de iarna

Solstiţiul de iarnă din 22 decembrie 2023, ora 05:27, continuă spectacolul astronomic al finalului de an şi chiar dacă nu este vorba, ca în cazul “ploilor de stele căzătoare”, de un tablou strălucitor al cerului, acesta este unul dintre cele patru evenimente astronomice importante, de peste an, repere ale schimbării anotimpurilor, alături de echinocţiul de primăvară (20 martie), solstiţiul de vară (21 iunie) şi echinocţiul de toamnă (23 septembrie).

Solstiţiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice, în emisfera nordică, ziua de 22 decembrie fiind cea mai scurtă din an (8 ore şi 50 de minute), urmată de noaptea cea mai lungă (15 ore şi 10 minute). Începând cu această dată, până la 21 iunie (când ziua va fi egală cu noaptea), durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea – fenomene astronomice care ne arată că suntem mereu pe “drumul Soarelui”.

Primul care a utilizat termenul “solstiţiu”, cu sensul pe care îl are şi astăzi cuvântul, este Plinius cel Bătrân (secolul I d.Hr.), în lucrarea “Istoria naturală”. Etimologia cuvântului este în latinescul “solstitium” (cu sensul “Soare nemişcat”).

Chiar dacă nu era numit aşa, fenomenul solstiţiului a fost cunoscut cu mult înainte, textele mesopotamiene antice punându-l în legătură cu sărbătorile dedicate zeului Marduk (“Copilul Soare”), izvor al focului solar şi al luminii. Persanii, în aceeaşi perioadă, din preajma solstiţiului de iarnă, îl celebrau pe Mithra, Zeul Luminii, aşa cum romanii sărbătoreau “Saturnaliile”, dedicate zeului Saturn, patron al muncilor agricole şi al roadelor pământului.

Monumentul megalitic de la Stonehenge, din Marea Britanie, a cărui construcţie a început în jurul anului 3000 i.Hr., se pare că a fost construit tot pentru a marca momentul solstiţiilor şi pentru a celebra Soarele.

Alte fenomene astronomice în decembrie 2023

Spectacolul astronomic al lunii decembrie 2023 va fi întregit de Luna Nouă, din 12 decembrie, Luna Plină (“Luna Rece”, cum o numesc nativii americani), din 27 decembrie (când Luna se află în opoziție cu Soarele, iar partea vizibilă a acesteia va fi complet luminată). De asemenea, foarte vizibile vor deveni planetele Venus, Jupiter şi Saturn (mai ales după ora 18), iar dimineaţa, înainte de ora 7, spre sud-est, planeta Marte.

Semnele unui nou început

Ploaie de meteori in decembrie

Această perioadă din decembrie, din preajma solstiţiului de iarnă, pe lângă spectacolul astronomic pe care-l oferă, este încărcată de semnificaţii simbolice şi mitice, pentru că este “punctul de cotitură”, când timpul cumpăneşte, parcă stă pe loc, ca între două respiraţii, iar viaţa îşi adună puterile ca să ocrotească germenii renaşterii pentru următoarea primăvară.

Astronomic, solstițiul de iarnă este un punct crucial în calendarul solar. Culturile din întreaga lume au observat şi sărbătorit solstițiul de iarnă de-a lungul istoriei, deoarece acesta marchează un moment important în ciclul anual al naturii, prevestind întoarcerea și reînvierea luminii din inima celei mai întunecate perioade a anului.

Este un timp potrivit şi pentru noi, oamenii, să privim cerul, să ne “limpezim” sufletele, să fim atenţi la semnele din jur, să ne pregătim pentru anul ce va să vină. De la cea mai scurtă zi din an reîncepe ascensiunea.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version