Materia obisnuita exista in patru stari: solida, lichida, gazoasa si plasma. Toate aceste stari se definesc si se deosebesc in functie de energia particulelor de materie, iar aici includem atomii, ionii si moleculele, si in functie de libertatea particulelor de a se misca una in raport cu cealalta. Inca din clasele primare invatam ca substantele pot trece de la o stare la alta insa din clasele primare nu ni se face o legatura cu acest vast si divers Univers. Starile materiei se modifica in functie de cat de multa energie termica pierde materia sau in functie de cat de multa castiga.

Particulele care formeaza un corp solid sunt unite de legaturi puternice si prea se pot misca, iar la polul opus sunt clasate particulele care formeaza corpuri lichide, acestea reusind sa se miste cu o foarte mare libertate, deoarece ele creeaza legaturi slabe. Intre particulele unui gaz exista legaturi foarte slabe, iar acestea au o libertate mult mai mare de miscare sau adesea se si ciocnesc intre ele. Un gaz devine plasma atunci cand este atat de fierbinte, incat din cauza faptului ca electronii intra in coliziune, ei sunt aruncati practic afara si asa corpul, materia devine plasma. O astfel de stare este formata din ioni si din electroni, care se poate misca foarte rapid.

Citește și:  Cum s-au format primele stele din univers?

Cea mai raspandita stare a materiei este reprezentata de plasma, deoarece aceasta este cea care formeaza stelele, iar acestea sunt cele mai raspandite in Univers, iar dupa aceea urmeaza starea gazoasa, care de asemenea este parte din Univers. Starea lichida si cea solida sunt cele care primeaza, insa numai pe planeta Pamant, in conceptiile omenilor care desigur ca nu pot trai fara ele. Pe pamant apa poate sa fie gasita in forma lichida, solida, iar aici aducem in discutie gheata sau zapada, ori gazoasa, deci aburi, de multe ori in acelasi loc. Plasma exista in stare naturala, insa numai in stele si ea poate fi totusi produsa si in stare artificiala. In cadrul unei sfere de plasma, o sfera ce a fost incarcata electric este introdusa intr-un glob de sticla care este plin cu gaz si care creeaza fasii de plasma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.